Laga Läckande Tarm:

Vad är en läckande tarm (leaky gut)?

Det är framförallt fem olika hälsotillstånd som människor i västvärlden beklagar sig mest över just nu; magproblem, övervikt, trötthet, depression, låg sexdrift och/eller PMS. Tänk om dessa hälsotillstånd skulle kunna botas! Så mycket bättre många av oss skulle må då!

Detta är min första artikel av 4 som handlar om läckande tarm (leaky gut). Jag kommer bland annat att svara på frågorna:

“Vad är en läckande tarm?” (del 1),

“Har jag en läckande tarm?” (del 2),

“Varför har jag en läckande tarm?” (del 3),

“Hur lagar jag min läckande tarm?” (del 4).

Hippocrates sa redan 460 före Kristus att alla sjukdomar börjar i magen samt att dålig matsmältning är roten till allt ont. I nutid vann Elie Metchnikoff nobelpriset i medicin för hans arbete med miljön i tarmen och betydelsen av en frisk tarm för att bevara vår hälsa. Han konstaterade att död börjar i tarmen.

Magen är väldigt centralt placerad i vår kropp och många kallar magen för vår andra hjärna. 95 % av kroppens serotonin, som många av oss anser vara en hjärnkemikalie, återfinns i magen, inte i hjärnan. Och det finns mer än 100 miljoner nervceller i människans tarmar. Det är lika många som det finns i vår ryggrad. 70-80 % av kroppens immunförsvar finns i magen. Vår mage är så grymt viktig!

Och tyvärr oftast förbisedd när det gäller västvärldens medicin. Vi är så bra på att behandla olika symptom och så otroligt dåliga på att hitta orsaken bakom symtomen. Hippocrates och Elie Metchnikoff kunskap har sopats under mattan alltför länge nu och jag tror att vi måste börja se människan som en hel organism, där varje del är viktig och hör ihop på ett eller annat sätt. Tänk om våra topp 5 hälsotillstånd skulle kunna botas om man började att titta på magens välmående?  

Den sammanhängande kanalen som går från munhålan till ändtarmsöppningen brukar kallas mag-tarmkanalen och den är ungefär sju meter lång. Mag-tarmkanalens viktigaste uppgift är att sköta matsmältningen. Här sönderdelas maten, bryts ner och transporteras. Vatten, näringsämnen och salter tas upp från födan på vägen och resterna gör sig kroppen av med i form av avföring. Ett magiskt samspel inne i vår kropp sker utan att vi behöver tänka så mycket på det. Detta magiska samspel är fantastiskt när det funkar som det ska.

Tunntarmen är kraftigt veckad och försedd med små utskott, så kallat tarmludd (villis), för att den yta som suger upp näringsämnena ska bli större. På ytan har tarmluddet ett lager tarmceller, som tar upp näring. Dessa tarmceller har i sin tur egna utskott på ytan. Tunntarmens totala yta har beräknats vara ungefär 250 kvadratmeter, det vill säga lika stor som en tennisbana.

Om man har en läckande tarm (leaky gut) läcker ämnen och molekyler som egentligen inte skulle finnas utanför tarmen ut i kroppen och dessa molekyler kan orsaka massvis med problem om de släpps fria i blodet. När gifter, bakterier och matpartiklar kommer ut i ditt blod, så kan de ge sig ut på sin egen resa och orsaka problem precis var som helst i din kropp.

Vårt immunförsvar tycker inte om att ha dessa okända molekyler i blodet. Det blir en reaktion som kan ses som ett krig mellan kroppens eget immunförsvar och de okända molekylerna som letat sig ut. När immunförsvaret dödar dessa molekyler kan det också attackera andra delar av kroppen och du kan få alla möjliga symptom långt bort från din mag-tarm kanal. De kan skapa problem i leder, hjärna, hud, i stort sett överallt.

Magen har en enorm påverkan på hjärnan. Läckande tarm och inflammation går hand i hand. Magens välmående spelar också en stor roll för att du ska kunna hålla en optimal vikt samt hur väl din ämnesomsättning bränner och förvarar fett. Det finns också en korrelation mellan din mage och din hud. Och såklart också mellan mage och immunförsvar. Jag skrev innan att en läckande tarm skapar ett krig mellan vårt immunförsvar och angriparna. Det är inte bra att ha ett immunförsvar som går på högtryck hela tiden! Dr. Fasano visade i sin forskning att man kan inte ha en autoimmun sjukdom om man inte först har en läckande tarm.

Förhoppningsvis förstår du nu vilken påverkan magens välmående har till alla delar av din kropp. Och om du har en läckande tarm kan du ha symptom precis varsomhelst i kroppen, det behöver alltså inte bara vara i magen.

Nu kanske du börjar fundera på om du möjligtvis har en läckande tarm? I nästa artikel kommer jag att beskriva de symtom som förekommer i samband med en läckande tarm mer detaljerat.

På återseende snart!

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.

Fler artiklar från Life By Love

 • Hur lagar jag min läckande tarm (leaky gut)?


  Det finns olika sätt att gå tillväga när du lagar din läckande tarm! Att få bukt på sin maghälsa handlar om att se helheten, att använda sig av ett holistiskt synsätt. Vi människor är komplexa varelser, men vi har alla samma grundläggande behov.

  Detta är del 4 av 4 som handlar om läckande tarm (leaky gut). I denna artikelserie har jag bland annat svarat på frågorna:

 • Laga läckande tarm: Dag 8


  Vaknade redan kl 6 efter 7 timmars sömn och kände mig pigg. Det har inte hänt på länge! Idag har jag tillbringat många timmar i köket och framför datorn. Börjar få kontroll på läget och har planerat veckan utifrån hur mycket tid jag har att stå i köket. Alla frukostar måste vara förberedda innan, det finns vare sig tid eller intresse att stå i köket och laga mat på morgonen. Det mesta av maten lagar jag eller åtminstone förbereder jag vid lunch, på eftermiddagen har jag ingen tid att stå i köket och middagen får inte ta mer än 30 min att fixa. Hela familjen äter middag tillsammans och oftast gör jag t ex pasta, ris eller potatismos som tillbehör åt barnen. Jag måste dessutom laga tillräckligt mycket, så det räcker till 3 matlådor dagen efter (här i USA skickar vi med matlådor till skolan resp dagis).

 • Laga läckande tarm: Dag 1-30, utvärdering


  Hur har mitt projekt “Laga läckande tarm” gått egentligen? Detta är min utvärdering av “Laga läckande tarm: Dag 1-30 (4 jan-3 feb)”.

  Innan projektet startade skrev jag bland annat:

  “Det kommer först att bli 30 strikta dagar, då mitt fokus kommer vara att äta mat som är näringsrik samtidigt som den är antiinflammatorisk. Detta innebär bland annat att soja, mjölkprodukter, ägg, koffein och nötter kommer att elimineras ur kosten för att sedan en efter en testas och återinföras igen under februari, men bara om min kropp tillåter. Målet är att försöka förstå vilken/vilka av de eliminerade produkterna som inte fungerar för just mig, dvs att försöka förstå vad det är som ger mig inflammation och en läckande tarm. Beskrivning i detalj av denna metod kommer i en senare bloggpost.”

 • Laga läckande tarm: Dag 31-90, upplägg och utvärdering


  Vad hände efter mina första 30 strikta dagar? Hur mår jag nu? Har jag lyckats laga min läckande tarm? Detta är en beskrivning av hur man återinför de eliminerade råvarorna och skapar en långsiktigt hållbar kosthållning. Det är också en personlig utvärdering av “Laga läckande tarm: dag 31-90 (4 feb-3 april)”.

 • Laga läckande tarm: Dag 25


  En skön och solig dag! Börjar känna mig laddad för nästa steg i mitt projekt nu. Nästa vecka ska jag bland annat börja introducera ägg i min kost igen och det känns som att det kommer att hjälpa mig i köket. Framförallt med frukosten. Jag saknar fortfarande bra alternativ till frukost, eftersom jag har väldigt svårt att äta kött till frukost. Det funkar liksom inte. Det enda kött som jag tycker är ok att äta tidigt på morgonen är min nya favorit: örtbiffen :-)

 • Laga läckande tarm: Dag 3


  Första dagen utan kaffe och det har gått alldeles utmärkt! Saknar dock det sociala med att dricka kaffe och smaken såklart. Det finns inget bättre än en riktigt god espresso eller kaffe latte, tycker jag. Så mitt mål är att introducera denna dryck så snart mitt 30 dagars projekt är över (om min kropp tillåter...).

Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Coaching

The Life Reset Program

The Life Transformation Program

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

FAQ

About

Field of Practice

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

Areas of Health

Metabolic Health

Reproductive Health

Women's Health

Relational Health

Emotional Health

Physical Health

Restorative Health

Longevity

Quantified Health

All articles

All categories

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalized support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Coaching

The Life Reset Program

The Life Transformation Program

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

FAQ

About

Field of Practice

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

Areas of Health

Metabolic Health

Reproductive Health

Women's Health

Relational Health

Emotional Health

Physical Health

Restorative Health

Longevity

Quantified Health

All articles

All categories

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalised support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coachning | Funktionsmedicin | Mind Body

Tjänster

Coachning

The Life Reset Program

The Life Transformation Program

Free Online Health Masterclass

Doula

Metodik

Funktionsmedicin

Mind Body

Positiv psykologi

FAQ

Om mig

Praktik

Äta

Andas

Sova

Träna

Tänka

Hälsoområden

Metabolisk hälsa

Gravid

Kvinnors hälsa

Relationshälsa

Emotionell hälsa

Fysisk hälsa

Återhämtning

Åldrande

Mätbar hälsa

Alla artiklar

Alla kategorier

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.