Barn / Tänka:

7 goda vanor för effektiva vuxna och lyckliga barn

Visst låter det härligt med en värld full av effektiva vuxna och lyckliga barn? Men hur skulle det gå till?

Jag har själv alltid försökt att vara alla andra till lags, försökt uppfylla andras förväntningar på mig redan som litet barn och när jag själv sedan fick barn tänkte jag att barnen måste få stå först i kön till min uppmärksamhet, jag kan kanske utveckla mina drömmar och få mer tid när barnen blir större. Men mitt tänk funkade inte särskilt länge, att prioritera bort sig själv för någon annan och att hela tiden försöka vara andra till lags är inte särskilt hållbart. Jag försvann som Johanna och kvar blev bara delar av mig. Tänk om jag istället redan som barn lärt mig det omvända sättet att se på saker och ting; att jag faktiskt är högst ansvarig för mitt eget liv och mina visioner och att jag kan nå hur långt som helst bara jag stoppar mig själv i första rummet och när jag lärt mig att vårda mig själv och leva utefter mina visioner och mål kan jag också ta hand om andra på ett mycket bättre sätt. Det är så jag tänker nu och jag vet att mina barn och min man är så tacksamma över att ha fått en stark, målmedveten mamma respektive fru.

Vi försöker idag att tillämpa 7 goda vanor för effektiva vuxna och lyckliga barn i vår familj och det fungerar alldeles utmärkt. De 7 goda vanorna är kanske något som du borde implementera i ditt och din familjs liv också?

7 goda vanor för effektiva vuxna och lyckliga barn bygger på idén att det finns sju grundläggande och tidlösa principer som all mänsklig verksamhet och alla kontakter mellan människor ytterst vilar på. De tre första vanorna kallas karaktärsvanor och ger dig förmågan att leda dig själv. Vanor 4-6 kallas personlighetsvanor och handlar om hur du kan utöka din effektivitet genom samspelet med andra människor, emedan vana nr 7 är mer övergripande och handlar om att man måste ta hand om sig själv och det är en förutsättning för att de andra vanorna ska kunna följas.

Att bemästra karaktärsvanorna är en förutsättning för att kunna realisera personlighetsvanorna. Att ha uppnått en grundläggande säkerhet och mognad inom sig själv, är således en förutsättning för att kunna gå vidare till mellanmänskliga kontakter och att utvecklas även i dessa. Den sjunde vanan belyser att det enda som är konstant är att allting förändras, och att vi behöver utvecklas kontinuerligt för att hålla jämna steg med omvärlden.

De 7 goda vanorna är hämtade ur boken; 7 Habits of Highly Effective People, skriven 1989 av den amerikanske författaren Stephen R Covey. Boken har sålts i över 25 miljoner exemplar världen över och den översattes till svenska 1999 och fick då namnet: De 7 goda vanorna eller Att leva och verka till 100%. En nyare version med namnet: De 7 goda vanorna : grunden för personlig utveckling och hållbart ledarskap kom ut 2015. Boken används än idag som utgångspunkt i attraktiva ledarskapsutbildningar och för personlig utveckling och effektivitet runt om i världen.

Boken vänder sig till personer i ledarställning, och det betyder förstås även till den stora gruppen föräldrar. Stephen R Covey insåg att det är ett heltidsjobb att vara effektiv. Det finns inga quickfix eller genvägar. Det behöver dock inte innebära att du är dömd till hårt, trist arbete på livstid om du bara ser till att skaffa dig vanorna som ger de resultat du vill ha. Med sin bok visar han att med målmedvetenhet kommer man långt.

2008 publicerades boken The 7 Habits of Happy Kids, skriven av Sean Covey (son till Stephen R Covey). Bokens målgrupp är barn mellan 4-8 år. Sean Covey har tidigare även givit ut en bok för tonåringar, The 7 Habits of Highly Effective Teens. Skillnaden mellan de tre böckerna är egentligen bara hur vanorna presenteras för de olika målgrupperna.

Ordningen i vilken böckerna kom ut tycker jag är talande för hur viktigt det är att man som vuxen ska föregå med gott exempel, först kom boken för den vuxna målgruppen och nu senast boken för de yngre publiken. Barn följer sin ledare och har dess ledare tagit fasta på de sju grundläggande och tidlösa principerna, är det stor chans att även barnen följer dem, medvetet eller omedvetet.

Har du som vuxen helt missat konceptet så går det idag dock alldeles utmärkt att läsa barnvarianten som känns lite mer lättöverskådlig och lättförståelig om du känner för det. Det mysiga i barnboken är de olika karaktärerna som representerar de 7 goda vanorna och miljön som författaren lyckats skapa. Efter att varje vana har presenterats följer ”föräldrarnas hörna”, diskussionspunkter och små steg som barnet kan ta för att förstå vad vanorna betyder mer praktiskt. Jag som vuxen vill bara läsa mer och mina barn efterfrågar boken ofta.

Om du inte vill läsa någon av böckerna kan du såklart nöja dig med att förstå vad de olika vanorna innebär genom att läsa sammanfattningen av dem i denna korta artikel och utgå därifrån. Börja arbeta med dig själv redan idag och hjälp sedan andra i din omgivning.

En värld full med starka, effektiva och målmedvetna människor är en hållbar och lycklig värld att befinna sig i. Det är vad vi alla behöver idag!

Lycka till!

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.

Fler artiklar från Life By Love

 • Tid står högt upp på min önskelista!


  Jag önskar mig tid.

  Tid är som en utrotningshotad blomma, en rödlistad art. I alla fall om man är förälder och framförallt om man är förälder till en bebis. Att alltid finnas där för en ny liten människa är helt underbart, men samtidigt så otroligt tidskrävande och bindande. I mitt fall finns jag tillgänglig 24 timmar per dygn och skulle jag någon enstaka gång få tid för att göra något annat, då ska jag också ha energin att göra det där som jag drömmer om när jag är med min bebis hela tiden, såsom att duscha i lugn och ro, åka och handla, sitta ner ostört och dricka en kopp te eller som ikväll, få hela 2 timmar att producera något (att skriva och arbeta med min sida ger mig energi, så länge jag inte gör det till ett måste).

 • Babymassage för alla åldrar– så här enkelt, effektivt och mysigt är det!


  När min äldsta dotter var nyfödd gick vi på babymassage tillsammans. En kurs på 8 veckor som jag har haft enorm nytta av i min familj. Jag har effektiviserat det jag lärde mig och använder i princip bara magmassagen idag, vilken funkar perfekt på samtliga familjemedlemmar! Den hjälper inte bara för magknip hos små bebisar utan också för att varva ner efter intensiva dagar med dagis/skola/jobb. Massagen hjälper mot både gas och förstoppning, det blir som en extra hjälp för tarmarna. Periodvis har vi haft en massagestund som en del av vår läggningsprocedur och då somnar barnen alltid mycket snabbare och sover dessutom lugnare hela natten. Så det är väl investerade minuter varje kväll. Och vill du att din partner ska somna snabbare så kan du ge honom/henne en omgång också:-)

 • Går du på magkänsla? Litar du på den?


  Har du någonsin känt att du har fjärilar i magen eller en klump i halsen? Brukar du få en speciell känsla i magen när du träffar någon du gillar eller inte gillar? Har din mage berättat för dig om något är rätt eller fel för just dig?

  Magen kan ses som en källa till din intuition. Magkänsla är faktiskt inte bara nonsens! Det finns numera forskare som vidhåller att vi människor har två hjärnor, varav den ena finns i just magen (Var den andra är placerad har du förmodligen mer koll på)! Magens ”hjärna” finns under den yttre slemhinnan och mellan de muskulära skikten i matstrupen, magsäcken och i tarmarna och är mer känd som det enteriska nervsystemet (ENS).

 • Ett skepp kommer lastat!


  Ett skepp kommer lastat - med hjälpsamma medmänniskor och glada tillrop!

  För en vecka sedan kom jag hem till Kalifornien igen efter att ha spenderat en månad av min sommar i Sverige tillsammans med familj och vänner. Jag vet inte om det är som så att Sverige genomgår en stor förändring och/eller om det bara är jag som har förändrats. Denna artikel skrevs 2015.

 • Olivias Reflektioner från Life By Johanna Mor & Dotter Retreat


  Vårt Mor & Dotter Retreat var en rolig helg med mycket kreativ mor-och-dotter-tid.

  Vi gjorde alla möjliga saker, som att vandra upp till labyrinten gjord av stenar, sena kvällar i jacuzzin, lärde ut yoga till våra mammor (alla tjejerna och jag gjorde en yogaklass för våra mammor att njuta av), ritade en mandala med mamma, och en utklädnings- och dansöverraskning!

 • 9 sätt att behandla halsont naturligt


  För några veckor sedan började vårt yngsta barn klaga på att hon hade ont i halsen och min första tanke var: "Åh, nej, inte nu!" Jag kände verkligen inte för att alla i familjen skulle bli sjuka och i händelse av en halsfluss dessutom behöva inta antibiotika!

  Så istället för att ta henne till läkaren använde jag mina kunskaper och sammanställde en lista över vad vi gjorde för att boosta hennes immunförsvar, så att läkningsprocessen kunde börja.

Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Life Reset Program

Coaching

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

Approach

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

About

About

FAQ

Articles

Client Portal

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalized support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Life Reset Program

Coaching

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

Approach

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

About

About

FAQ

Articles

Client Portal

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalised support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coachning | Funktionsmedicin | Mind Body

Tjänster

Life Reset Program

Coachning

Free Online Health Masterclass

Doula

Metodik

Funktionsmedicin

Mind Body

Positiv psykologi

Praktik

Äta

Andas

Sova

Träna

Tänka

Om mig

Om mig

FAQ

Artiklar

Klientportal

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.