Äta / Laga Läckande Tarm / Sova / Tänka / Träna:

Hur lagar jag min läckande tarm (leaky gut)?

Det finns olika sätt att gå tillväga när du lagar din läckande tarm! Att få bukt på sin maghälsa handlar om att se helheten, att använda sig av ett holistiskt synsätt. Vi människor är komplexa varelser, men vi har alla samma grundläggande behov.

Detta är del 4 av 4 som handlar om läckande tarm (leaky gut). I denna artikelserie har jag bland annat svarat på frågorna:

“Vad är en läckande tarm?” (del 1),

“Har jag en läckande tarm?” (del 2),

“Varför har jag en läckande tarm?” (del 3),

“Hur lagar jag min läckande tarm?” (del 4).

Det första jag rekommenderar alla att göra är att sätta sig ner med papper och penna och svara på några enkla frågor:

 • Hur ser mitt liv ut? Lever jag det liv jag drömmer om? Är jag nöjd?
 • Hur ser mina stressorer ut? Hur handskas jag med dessa?
 • Hur ofta rör jag på mig? Hur tränar jag?
 • Hur ser mina sömnvanor ut? Sover jag tillräckligt?
 • Vad äter jag för kost? Hur påverkar den mig?
 • Hur mår jag egentligen?

Glöm inte att skriva datum på pappret!

När du har skrivit ner svaren på ovanstående frågor kan du lättare se om det är obalans någonstans i ditt liv. Ställ dig då frågan:

 • Är jag beredd att göra något åt situationen?

För det är du som kommer att få göra jobbet! Det finns hjälp att få, jag är utbildad att hjälpa människor att må bättre, men mitt och andra coachers jobb är inte att göra jobbet. Vår roll är att utbilda dig och coacha dig så att du kan se till att du mår bättre!

Om du är beredd att göra förändringar i ditt liv, vilka mål har du med dessa förändringar?

Ett exempel kan vara att bli av med en svullen mage, ett annat kan vara att slippa värken i kroppen eller att du vill känna dig pigg igen.

Jag rekommenderar alla att komma ihåg varifrån de startade sin resa. Att gå tillbaka till pappret med svaren på ovanstående frågor. Det är först då du kan jämföra var du är efter en viss tid jämfört med var du började.

Precis som att det oftast tar lång tid att bryta ner sin hälsa, tar det också relativt lång tid att bygga upp den igen. Jag föreslår att du börjar jobba med det som känns enklast att förändra. Då kommer du få snabbare resultat och mer inspiration att fortsätta. Du ska heller inte förändra för mycket på en och samma gång. Då är det lätt att falla tillbaka i samma gamla hjulspår.

För er som har följt mitt projekt "Månadens Projekt: Laga läckande tarm" förra månaden vet att jag valt att jobba med kosten. Kosten är grundstenen i vår hälsa! Du är inte bara vad du äter, utan vad du absorberar. Detta är så otroligt viktigt att komma ihåg när man har en läckande tarm och således nedsatt förmåga att ta upp alla näringsämnen i kosten. Jag har gjort en elimineringsdiet i 30 dagar där jag uteslöt de värsta allergenerna vi normalt har i kosten. Det var inte särskilt svårt för mig eftersom jag redan är gluten- och (nästintill) mjölkfri. Det slog mig idag att jag har hållit på i 46 dagar nu, och det känns inte som att jag vill förändra så mycket. Jag har hittat ett sätt att äta som får mig att må bra! Men jag har fortfarande kvar en del av mina problem och skulle såklart önska att jag t ex kunde äta mjölkprodukter igen utan att jag blir sådär toktrött. Så mitt nästa steg är att fortsätta utesluta produkter som påverkar min hälsa negativt och introducera kosttillskott som hjälper min läckande tarm att läka.

Men kosten är bara ett av fyra stolsben och du måste jobba med alla fyra delarna, äta, sova, tänka och träna för att återfinna balansen i ditt liv och således också kunna laga din läckande tarm. Om du utesluter att jobba med någon eller några av delarna kommer du inte att sitta speciellt stabilt på din stol!

Om det är ett för stort steg att ändra på kosten i dagsläget och köra en superstikt 30+ dagars elimineringsdiet bör du åtminstone börja skriva en matdagbok, så att du kan se på papper vad du äter och dricker. Därefter kan du börja med små förändringar.

Övriga stolsben handlar alltså om hur du sover, tänker och tränar. Jag beskriver redan dessa delarna utförligt på min hemsida. Det handlar om att ta hand om sig själv så att man minskar stressen och ökar återhämtningen. Se till att du sover 7-8 timmar per natt, att du rör på dig 30 minuter varje dag och att du har mål i ditt liv!

Ett övergripande stort nytt mål skulle kunna vara att ta tag i din maghälsa och laga din läckade tarm för att se hur bra du faktiskt kan må! Men dina delmål måste vara mer konkreta, så att du kan bocka av och sätta upp nya spännande mål när du uppnått ditt första. T ex jag ska följa en strikt elimineringsdiet i 30 dagar och se vad som händer med min svullna mage. Eller jag ska gå och lägga mig i tid (släcka senast 22.30) varje dag i 10 dagar och se vad som händer med min eftermiddagströtthet. Eller jag ska gå ut på en kort promenad varje kväll innan jag sätter mig i TV soffan under 14 dagar för att se om jag sover bättre på nätterna.

Vi människor är komplexa varelser, men vi har alla samma grundläggande behov. Se till att tillfredställa dessa! Ge dig själv en bra kost, en god natts sömn, träning som du gillar och sätt upp mål för vad du verkligen vill uppnå! Jämför dig inte med andra, utan jämför dig bara med dig själv!

Jag hoppas att ovanstående råd får dig att inse att det är du själv som bygger upp din hälsa inifrån och ut och det är du som kommer att få uppleva resultatet! Det är du som måste checka in med dig själv varje dag för att se att du tar steg i rätt riktning. Och du är inte ensam, det finns coacher som jag, som kan hjälpa dig om du inte vet i vilken ände du ska börja!

Lycka till!

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.

Fler artiklar från Life By Love

 • Laga läckande tarm: Dag 5 och 6


  Lördagsmorgon. Många timmar i köket stod på dagens schema. Jag har inte längre lika ont i magen och det glädjer mig! Jag känner mig lättare i kroppen, men har fått energidippar under dagen. Det känns som att kroppen håller på att ställa om sig till riktig kost efter all julmat och intag av socker i överflöd.

 • Har jag en läckande tarm (leaky gut)?


  Ca 70% av alla som har en läckande tarm har magrelaterade problem. Det betyder att 30% har symtom som inte är direkt relaterade till magen. Har du ett eller flera av de symtom eller åkommor som beskrivs nedan har du med stor sannolikhet en läckande tarm! Men misströsta inte! Det finns mycket du kan göra för att laga din läckande tarm!

 • Varför har jag en läckande tarm (leaky gut)?


  Vi människor konsumerar mellan 3-7 ton mat under vår livstid! En del av den mat som du stoppar i dig är inte särskilt bra för dig, vilket du säkert redan vet. Men är det bara maten som kan ge upphov till en läckande tarm?

  Detta är del 3 av 4 som handlar om läckande tarm (leaky gut). I denna artikelserie kommer jag bland annat att svara på frågorna:

 • Laga läckande tarm: Dag 8


  Vaknade redan kl 6 efter 7 timmars sömn och kände mig pigg. Det har inte hänt på länge! Idag har jag tillbringat många timmar i köket och framför datorn. Börjar få kontroll på läget och har planerat veckan utifrån hur mycket tid jag har att stå i köket. Alla frukostar måste vara förberedda innan, det finns vare sig tid eller intresse att stå i köket och laga mat på morgonen. Det mesta av maten lagar jag eller åtminstone förbereder jag vid lunch, på eftermiddagen har jag ingen tid att stå i köket och middagen får inte ta mer än 30 min att fixa. Hela familjen äter middag tillsammans och oftast gör jag t ex pasta, ris eller potatismos som tillbehör åt barnen. Jag måste dessutom laga tillräckligt mycket, så det räcker till 3 matlådor dagen efter (här i USA skickar vi med matlådor till skolan resp dagis).

 • Laga läckande tarm: Dag 1-30, utvärdering


  Hur har mitt projekt “Laga läckande tarm” gått egentligen? Detta är min utvärdering av “Laga läckande tarm: Dag 1-30 (4 jan-3 feb)”.

  Innan projektet startade skrev jag bland annat:

  “Det kommer först att bli 30 strikta dagar, då mitt fokus kommer vara att äta mat som är näringsrik samtidigt som den är antiinflammatorisk. Detta innebär bland annat att soja, mjölkprodukter, ägg, koffein och nötter kommer att elimineras ur kosten för att sedan en efter en testas och återinföras igen under februari, men bara om min kropp tillåter. Målet är att försöka förstå vilken/vilka av de eliminerade produkterna som inte fungerar för just mig, dvs att försöka förstå vad det är som ger mig inflammation och en läckande tarm. Beskrivning i detalj av denna metod kommer i en senare bloggpost.”

 • Vad är en läckande tarm (leaky gut)?


  Det är framförallt fem olika hälsotillstånd som människor i västvärlden beklagar sig mest över just nu; magproblem, övervikt, trötthet, depression, låg sexdrift och/eller PMS. Tänk om dessa hälsotillstånd skulle kunna botas! Så mycket bättre många av oss skulle må då!

  Detta är min första artikel av 4 som handlar om läckande tarm (leaky gut). Jag kommer bland annat att svara på frågorna:

Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Life Reset Program

Coaching

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

Approach

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

About

About

FAQ

Articles

Client Portal

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalized support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Life Reset Program

Coaching

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

Approach

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

About

About

FAQ

Articles

Client Portal

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalised support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coachning | Funktionsmedicin | Mind Body

Tjänster

Life Reset Program

Coachning

Free Online Health Masterclass

Doula

Metodik

Funktionsmedicin

Mind Body

Positiv psykologi

Praktik

Äta

Andas

Sova

Träna

Tänka

Om mig

Om mig

FAQ

Artiklar

Klientportal

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.