Laga läckande tarm: Dag 22

Article Outline

Summary

Njuter av smakerna av helande: En dag i köket

På dag 22 av sin helande resa tar författaren en lyxig inställning till matlagning och prioriterar upplevelsen framför hastighet. Den här artikeln utforskar glädjen i att sakta ner i köket, njuta av aromer, färger och smaker och delar läckra recept på grönkålschips, honungskanderad ingefära och bacon-äppelburgare med tranbärssås. Med fokus på att ge näring åt kropp och själ delar författaren med sig av sina favoriträtter och snacks, från hallonsmoothie till kalkonkålsrullar, och bjuder in läsarna att njuta av nöjet att laga och njuta av hela, hälsosamma livsmedel.

Ytterligare en vab-dag, denna gången med äldsta dottern...Idag har jag gjort Kalechips och Honungskanderad ingefära samt Bacon-Äpple Kanonburgare med tranbärsås. Det är kul att testa på nya skapelser, särskilt nu när jag prioriterat upp min tid i köket. Istället för att försöka göra maten så snabbt som möjligt, njuter jag av alla dofter, färger och smaker. När spenderade du lyxig tid i köket senast?


Frukost

Hallon Smoothie 


Mellis

Blåbär

Kalechips (grönkålschips)

Ingredienser

1 liter löst packad grönkål (mitten bortskuren, dvs bara de tunna delarna används)

1 msk avokadoolja

En nypa salt

Instruktioner

Skär borta den hårda delen i mitten och dela kålen i chipsstora bitar. Tvätta kålen och låt torka. Detta moment är viktigt. Om kålen är blöt, blir det inga krispiga chips.

Image for article: Laga läckande tarm: Dag 22

Lägg i en ugnsfast form, häll på oljan och blanda ordentligt, se till att oljan fördelas jämt. Salta lätt. Sätt in i ugnen, 135 grader 45-60 min. Ätes direkt annars blir de mjuka. Enjoy!

Image for article: Laga läckande tarm: Dag 22

Lunch

Kalkon Kåldolmar


Mellis

Jordgubbar

Ingefärahonung och honungskanderad ingefära

Ingredienser

200 gr färsk ingefära

5 dl vatten

3 dl honung

Instruktioner

Skala och skär ingefäran i så tunna bitar som möjligt.

Image for article: Laga läckande tarm: Dag 22Image for article: Laga läckande tarm: Dag 22

Koka ingefära i vattnet i ca 45 minuter med locket på. Koka sedan utan lock i ytterligare 15 minuter.

Image for article: Laga läckande tarm: Dag 22

Häll av vattnet, men låt 0,75 dl vara kvar i grytan tillsammans med ingefäran. Tillsätt honungen, låt koka utan lock på låg värme i ca 30 minuter. Häll över i en glasburk. Låt kallna. Förvara i kylskåp. Enjoy!

Image for article: Laga läckande tarm: Dag 22Image for article: Laga läckande tarm: Dag 22

Jag älskar ingefära och dess positiva effekter. Här räcker det med en liten sked eller en liten bit ingefära eftersom det verkligen är en koncentrerad ingefärasmak. Gott att ha i te eller att snacka på!


Middag

Bacon-Äpple Kanonburgare med tranbärsås

Tranbärssås

Ingredienser

5 dl färska eller frusna tranbär

1 dl lönnsirap

0,5 dl vatten

Instruktioner

Låt tranbär, lönnsirap och vatten koka upp i en gryta.

Image for article: Laga läckande tarm: Dag 22

Låt koka utan lock i ca 12 min, tills alla tranbären gått sönder.

Image for article: Laga läckande tarm: Dag 22

Låt kallna och ställ in i kylskåp minst en timme innan servering. Enjoy!

Bacon-Äpple Kanonburgare

Ingredienser

800 gr kalkon eller kycklingfärs

1 pkt bacon

1 st stort äpple

1  st rödlök

2 tsk färsk rosmarin

0,5 tsk havssalt

Instruktioner

Stek bacon tills krispigt, låt svalna på hushållspapper, klipp i små bitar. Skär äpplet och löken i små bitar. Stek först löken mjuk, tillsätt sedan äpplet. Stek ytterligare 10 minuter. Tillsätt bacon, rosmarin och salt. Blanda väl. Låt blandningen svalna.

Image for article: Laga läckande tarm: Dag 22

Blanda sedan väl med färsen. Forma hamburgare och stek ca 10 min per sida. Enjoy!

Image for article: Laga läckande tarm: Dag 22

Äldsta dottern döpte om dessa burgare till Kanonburgare istället för Kalkonburgare...Jag åt mina burgare med sallad. Barnen åt dem med bröd. Hade jag inte gömt undan ett gäng så hade mannen garanterat slukat alla. En hit med andra ord! Jag älskade tranbärssåsen, påminner mig om lingonsylt...och det skulle jag kunna äta till allt!