Ytterligare en vab-dag, denna gången med äldsta dottern...Idag har jag gjort Kalechips och Honungskanderad ingefära samt Bacon-Äpple Kanonburgare med tranbärsås. Det är kul att testa på nya skapelser, särskilt nu när jag prioriterat upp min tid i köket. Istället för att försöka göra maten så snabbt som möjligt, njuter jag av alla dofter, färger och smaker. När spenderade du lyxig tid i köket senast?
Frukost
Hallon Smoothie
Mellis
Blåbär
Kalechips (grönkålschips)
Ingredienser
1 liter löst packad grönkål (mitten bortskuren, dvs bara de tunna delarna används)
1 msk avokadoolja
En nypa salt
Instruktioner
Skär borta den hårda delen i mitten och dela kålen i chipsstora bitar. Tvätta kålen och låt torka. Detta moment är viktigt. Om kålen är blöt, blir det inga krispiga chips.
Lägg i en ugnsfast form, häll på oljan och blanda ordentligt, se till att oljan fördelas jämt. Salta lätt. Sätt in i ugnen, 135 grader 45-60 min. Ätes direkt annars blir de mjuka. Enjoy!
Lunch
Kalkon Kåldolmar
Mellis
Jordgubbar
Ingefärahonung och honungskanderad ingefära
Ingredienser
200 gr färsk ingefära
5 dl vatten
3 dl honung
Instruktioner
Skala och skär ingefäran i så tunna bitar som möjligt.
Koka ingefära i vattnet i ca 45 minuter med locket på. Koka sedan utan lock i ytterligare 15 minuter.
Häll av vattnet, men låt 0,75 dl vara kvar i grytan tillsammans med ingefäran. Tillsätt honungen, låt koka utan lock på låg värme i ca 30 minuter. Häll över i en glasburk. Låt kallna. Förvara i kylskåp. Enjoy!
Jag älskar ingefära och dess positiva effekter. Här räcker det med en liten sked eller en liten bit ingefära eftersom det verkligen är en koncentrerad ingefärasmak. Gott att ha i te eller att snacka på!
Middag
Bacon-Äpple Kanonburgare med tranbärsås
Tranbärssås
Ingredienser
5 dl färska eller frusna tranbär
1 dl lönnsirap
0,5 dl vatten
Instruktioner
Låt tranbär, lönnsirap och vatten koka upp i en gryta.
Låt koka utan lock i ca 12 min, tills alla tranbären gått sönder.
Låt kallna och ställ in i kylskåp minst en timme innan servering. Enjoy!
Bacon-Äpple Kanonburgare
Ingredienser
800 gr kalkon eller kycklingfärs
1 pkt bacon
1 st stort äpple
1 st rödlök
2 tsk färsk rosmarin
0,5 tsk havssalt
Instruktioner
Stek bacon tills krispigt, låt svalna på hushållspapper, klipp i små bitar. Skär äpplet och löken i små bitar. Stek först löken mjuk, tillsätt sedan äpplet. Stek ytterligare 10 minuter. Tillsätt bacon, rosmarin och salt. Blanda väl. Låt blandningen svalna.
Blanda sedan väl med färsen. Forma hamburgare och stek ca 10 min per sida. Enjoy!
Äldsta dottern döpte om dessa burgare till Kanonburgare istället för Kalkonburgare...Jag åt mina burgare med sallad. Barnen åt dem med bröd. Hade jag inte gömt undan ett gäng så hade mannen garanterat slukat alla. En hit med andra ord! Jag älskade tranbärssåsen, påminner mig om lingonsylt...och det skulle jag kunna äta till allt!