En tuff helg. Det är helt klart lättast att hålla denna mathållning när barnen är i skolan resp på dagis. Att stå och steka pannkakor till dem, utan att få äta dem själv är ingen önskedröm, men en helgtradition...Så jag kämpar på. Och jag vet att jag redan nått några av mina mål, vilket känns väldigt motiverande. Jag visste att det skulle komma tuffare dagar, men var inte riktigt beredd på att de skulle komma just nu.
Frukost
BlåbärsSmoothie
Mellis
Äpple, banan, russin
Lunch
Ugnsbakad lax med basilika och avokadotäcke
Mellis
Äpple, ananas, jordgubbar
Middag
Torsk i ugn med apelsin och myntasås
Ingredienser
6 st torskfileér
Salt och peppar
1 dl färsk mynta
1 st apelsin
0,5 tsk havssalt
0,5 st lime
ev en liten bit schalottenlök
Instruktioner
Stoppa in fisken i ugnen i 175 grader ca 15-20 minuter. Kör mynta, apelsin, salt, juice från 0,5 st lime och ev löken i en mixer. Servera torsken med såsen. Enjoy!
Inte jätteimponerad av denna måltid eftersom jag hade tagit 2 st schalottenlökar i såsen och de tog definitivt överhanden. Nästa gång kommer jag göra denna måltid utan lök. Men det är en smaksak. Mynta och apelsin passade bra med torsken.
Dag 27
Frukost
Exotisk Smoothie
Mellis
Banan, russin
Lunch
Torsk i ugn med apelsin och myntasås (se ovan)
Mellis
Torkad frukt
Middag
Tjälknul med morötter och tranbärssås
Ingredienser
1,5 kg fryst nötkött
Kryddad saltlag
1 l vatten
1 dl salt
1 tsk socker
0,5 tsk svartpeppar
1 st lagerblad
Instruktioner
Lägg det frysta köttet otinat i en ugnsfast form. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen på 75 grader. Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar. Spetsen på termometern ska placeras mitt i den tjockaste delen. Låt köttet stå i ugnen 10-12 timmar.
När termometern visar 60 ° C är köttet rött inuti, vid 70 °C är det rosa och vid 75 °C helt genomstekt.
Koka lagen 3-4 min. Låt den svalna lite. Lägg det varma köttet i en gryta. Häll över lagen, som ska täcka köttet. Låt det svalna lite, lägg på locket och ställ kallt ca 5 timmar. Tag upp köttet och förvara det utan lag. Skär köttet i tunna skivor. Enjoy!
Det var gott med en riktig klassiker! Smörkokta morötter och tranbärssås passade perfekt som tillbehör. Måltiden gick hem hos hela familjen. Kryss i taket!!