Träna / Funktionsmedicin:

6 grundläggande principer för en hälsosam livsstil - Rörelse och Andningsteknik (5/6)

Detta är del 5 av 6 i min blogserie om de 6 grundläggande principerna för en hälsosam livsstil – följande artiklar ingår också i serien: Inledning (1/6), Kost och Vätskebalans (2/6), Sömn (3/6), Positivt tänkande (4/6) och Diskussion (6/6).

Liv är rörelse. Din kropp är gjord för rörelse. När du rör på dig, arbetar dina muskler och transporterar runt vatten, blod och syre i din kropp. Om du inte rör på dig, så kan dessa livsviktiga ämnen inte transporteras runt i kroppen och avfallsprodukter kan inte på ett effektivt sätt avlägsnas ifrån kroppen.

När de flesta av oss tänker på rörelse så tänker vi på fysisk träning. Kroppen kan inte skilja på olika sorters stress. Fysiska, känslomässiga, mentala och själsliga reaktioner på stress, påverkar din vitalitet. Om din kropp redan är dränerad på energi så betyder det i praktiken att du bara adderar på ytterligare stressfaktorer till din totala stressnivå om du lägger till energikrävande träningspass i ditt schema. Tänk så här; ett fysiskt krävande träningspass (working out) kräver energi att genomföra – så ett besök på gymmet är kanske inte det du behöver om du redan har en hög total stressnivå i ditt liv. Det skulle skada mer än göra nytta.

 

Så vad kan du göra för att transportera runt de livsviktiga ämnena i din kropp om din stressnivå redan är hög och ett fysiskt krävande träningspass bara skulle göra situationen värre? Det är då du behöver hitta en träningsform som faktiskt tillför mer energi i din kropp än vad den tar (working in), så att du istället tillför tillräckligt med energi för att stimulera och stärka läkningsprocesserna i kroppen. Exempel på dessa träningsformer är långsamma promenader, stretching, tai chi, qigong och yoga.

Det låter kanske alldeles självklart att säga att andas/" title="Andas">andning är viktigt. Självklart är andning viktigt – genom andningen tillför vi nytt syre i kroppen. Det som är viktigt här är vilken andningsteknik du använder, sättet du andas på kan ha stor inverkan på hur du mår. Det moderna sättet att leva främjar att vi andas mer med bröstet och munnen snarare än vi använder den mer djupa bukandningen som startar via diafragman och avslutas via näsan.

Både din andningsfrekvens och verkningsgraden (effekten) av din andning påverkar huruvida du använder ditt sympatiska (kamp och flykt respons) eller ditt parasympatiska nervsystem (vila och återuppbyggnads respons).

Det finns bra andningsövningar online och/eller du kan testa en yoga klass för att lära dig hur du kan utveckla en bra andningsteknik som främjar ditt välmående.

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.

Fler artiklar från Life By Love

 • Trevliga möten!


  Ibland kan det ge så otroligt mycket energi att prata med någon man gillar och tycker om att umgås med. Idag hade jag två sådana möten efter varandra. Oj, vad jag tankade energi:-) Jag blev sådär glad i hela kroppen, dessutom har solen visat sig hela dagen. Härligt!

  Dagens tanke:

  Har du tänkt på hur viktiga vänner kan vara på många plan?

 • 6 grundläggande principer för en hälsosam livsstil - Inledning (1/6)


  Detta är del 1 av 6 i min bloggserie om de 6 grundläggande principerna för en hälsosam livsstil - följande artiklar ingår också i serien: Kost och Vätskebalans (2/6), Sömn (3/6), Positivt tänkande (4/6), Rörelse och Andningsteknik (5/6) och Diskussion (6/6).

  Det är inte svårt att vara hälsosam, vital och produktiv – det är bara ett aktivt val som du behöver göra! När du sedan gjort ditt val behöver du veta vad du ska göra för att må bättre, eftersom det finns så många olika sätt, idéer och vägar att välja mellan. Av egen erfarenhet vet jag att du kan göra mycket för dig själv och din hälsa genom att följa de 6 grundläggande principerna som jag kommer att beskriva de kommande dagarna. De är lätta att förstå och bäst av allt är att de funkar!

 • Smaskigt Nytt År till Eder Alla!


  Snart är det dags att säga Gott Nytt År och ägna några minuter åt att summera ihop året som varit samt fantisera om hur nästa år ska kunna bli mycket bättre eller åtminstone lika bra...Det är dags att börja fundera på nyårslöften, om man nu tror på sådana...

  Men först vill jag passa på att tacka för året som varit. Många har varit inne på min hemsida och läst vad jag skrivit och det glädjer mig oerhört! Följande 3 artiklar har varit mest populära under 2014:

 • 5 Self-care techniques for you to use on a daily basis


  Welcome to Newsletter #3!

  Today I wanted to share the self-care techniques which I use and now implement in my everyday life. They are part of my everyday life, because I believe these techniques are what is needed to maintain daily health and happiness.

  The first time I heard the abbreviation TLC, I had to check it up online! For those of you who haven´t heard of it before, it means Tender Loving Care. During my personal journey I have learnt that it is super important to give yourself TLC everyday! Many of us are taught that taking time for ourselves is selfish, that we need to think of others first. But you can't pour from an empty cup! I have tried it so many times and it just doesn't work! You NEED to take care of yourself first.

 • Retreat i Kalifornien!


  Allt föll ut som jag önskade och jag har nu lyckats boka en långhelg på underbara Camp Salamander i Santa Cruz Mountains, Kalifornien. Stället är oerhört populärt och bokas upp mer än ett år i förväg. Jag fick precis meddelande om att jag tillgång till stället tack vare en avbokning. Tack för det!

 • Postpartum Doula - Trygghet och stöd i hemmet efter förlossningen


  Jag är utbildad Postpartum Doula. I Kalifornien fick jag aldrig frågan vad jag gör när jag jobbar som Postpartum Doula, nu får jag den frågan i stort sett dagligen. Och jag förstår varför! Sverige har ett helt annat socialt system uppbyggt kring graviditet och förlossning jämfört med en del andra länder. MEN det betyder inte att svenska kvinnor inte har samma grundläggande behov som t ex kvinnor i USA. Vi är ju alla kvinnor!

Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Life Reset Program

Coaching

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

Approach

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

About

About

FAQ

Articles

Client Portal

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalized support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Life Reset Program

Coaching

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

Approach

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

About

About

FAQ

Articles

Client Portal

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalised support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coachning | Funktionsmedicin | Mind Body

Tjänster

Life Reset Program

Coachning

Free Online Health Masterclass

Doula

Metodik

Funktionsmedicin

Mind Body

Positiv psykologi

Praktik

Äta

Andas

Sova

Träna

Tänka

Om mig

Om mig

FAQ

Artiklar

Klientportal

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.