Äta / Sova / Tänka / Träna:

Vad gör du med dina 24 timmar?

Varje dygn har 24 timmar.

Det vet vi alla. Det är ingen nyhet. För att vi ska må bra gäller det att prioritera mellan de grundbehov vi alla har och våra övriga intressen, så att dessa 24 timmar räcker till. Problemet som vi alla brottas med är dock att dessa 24 timmar aldrig verkar räcka till. Det är så mycket vi måste göra och det är så mycket vi vill göra. Och vad gör vi då?

Vi gör prioriteringar, medvetet eller omedvetet. Många av oss skär ner på tid i köket, tid i sängen, tid i rörelse, tid för oss själva och prioriterar istället mer tid på jobbet, mer tid framför datorn, mer tid för att vara med överallt där man anser sig behöva/vilja vara. Det finns så många möjligheter och så mycket information i dagens samhälle att man någonstans måste inse att man inte kan vara bäst på allt, inte heller vara med överallt. Det funkar helt enkelt inte! Var och en måste ställa sig frågan: Leder mina prioriteringar till mina uppsatta mål? Mår jag bra av den livsstil jag har? Var är jag på väg?

Om jag gör det väldigt simpelt, så ser våra grundbehov ut ungefär så här; vi behöver alla mat, sömn, rörelse och en målsättning (en anledning till att vilja vakna upp varje morgon och dessutom njuta av och vara tacksam för det liv vi lever) varje dag! Dessutom behöver vi pengar för att kunna tillgodose dessa behov.

Vad händer om du prioriterar bort dessa grundläggande behov? Sämre kost, sämre sömnkvalitet/kvantitet, hög stressnivå, stillasittande tillvaro och inga personliga målsättningar... Känner du igen dig?

Hur får du då en balans i livet?

Hur får du tiden att räcka till? Varför bränner folk ut sig, tappar lusten, gasar på utan att komma någonstans? För att man inte tagit sig tid att sätta upp mål, man vågar inte stanna upp o andas, man prioriterar ner grundbehoven. Det är extremt viktigt att inse att man inte kan prioritera ner grundbehoven i det långa loppet. Näringsriktig kost, sömn av god kvalitet, rörelse och ”bara vara” tid när man kan reflektera över målsättningar, är A och O för alla och envar!

Att jobba för mycket ger dig förhoppningsvis mer pengar, men blir du lycklig av pengar på banken, om dessa pengar på vägen till bankkontot, har gjort att du kommit ur balans? Det funkar bra att bara gasa på så länge det ger dig energi! Men det kan ta stopp när som helst om du lever på marginalerna av dina grundbehov. Är det värt det? För vem lever du? Varför maxar du? Vad vill du bevisa? Att du duger? För vem, för dig själv, för någon annan? Var är du på väg? Var är samhället på väg? Är det coolt med ett högt tempo?

Allt fler i dagens samhälle börjar inse att det faktiskt är coolare att ta hand om sig själv än att ständigt hålla ett högt tempo med många bollar i luften hela tiden!

Är det dags för en timeout i ditt liv?

Försök hitta balansen mellan följande: Wants/Needs (intressen/behov), Göra/Vara och Producera/Existera. Uppfyll dina grundbehov först. Jag vill passa på att återknyta till min tidigare artikel 7 goda vanor, för effektiva vuxna och lyckliga barn och då särskilt vana nr 3 (gör det viktigaste först – Jobb först, sedan lek) och nr 7 (Håll verktygen vassa – Balans är bäst).

I praktiken handlar allt om planering och rutiner. Låter otroligt torrt och tråkigt. Men det funkar. Planera din tid och skapa rutiner som fungerar i ditt liv. Prioritera så att du lever det livet du vill leva! Ta hand om dig själv och var en förebild för andra runt omkring dig.

Lycka till!!

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.

Fler artiklar från Life By Love

 • Laga läckande tarm: Dag 3


  Första dagen utan kaffe och det har gått alldeles utmärkt! Saknar dock det sociala med att dricka kaffe och smaken såklart. Det finns inget bättre än en riktigt god espresso eller kaffe latte, tycker jag. Så mitt mål är att introducera denna dryck så snart mitt 30 dagars projekt är över (om min kropp tillåter...).

 • 9 principer att hitta tiden att åstadkomma i princip vad som helst!


  Jag har skrivit om det tidigare och jag kan aldrig få nog av att fundera på och experimentera med hur jag kan få tiden att räcka till...

  För ett tag sedan läste jag en mycket intressant artikel skriven av William Hertling. För att åstadkomma i princip vad som helst med den tiden man har till förfogande krävs enligt Hertling en kombination av att ha ett mål, anstränga sig för att nå det målet samt att på bästa sätt få maximal utdelning av den insatsen man gör. Det finns många användbara principer för att uppnå detta, och Hertling delar i sin artikel med sig av följande (översatt, något tolkad och förkortad version):

 • Några tänkvärda ord om kärlek!


  Det har hänt så mycket ute i världen senaste tiden, att jag blir orolig för mänsklighetens framtid på den här planeten. Jag tänker bland annat på IS, Ebola, Ukrainakrisen, valresultatet i Sverige med den ökande främlingsfientligheten, Ryska ubåtar och flygplan som försvinner, skolmord i Seattle och attack mot Premiärministern i Canada etc etc. Denna artikel skrevs i slutet på 2014, men är fortfarande högst aktuell!

 • Laga läckande tarm: Dag 12 och 13


  Vilken skön dag det blev! Vi blev spontaninbjudna till goda vänner och hon är mästerlig i köket! Middagen var en njutning som alltid när hon lagar äkta pakistansk mat från grunden. Maten är inte stark, men smakrik. Vi hade en uppbokad lördag, så det blev leftovers som låg till grund för lunchen. Den där slottssteken tar aldrig slut…

 • Laga läckande tarm: Dag 4


  Det har varit en tuff dag. Att det skulle bli svårt att ta bort kaffet det visste jag redan. Dock var jag inte beredd på att min mage skulle börja göra ont. Jag avvaktar några dagar till och om jag inte får bukt på det problemet, kommer jag att ta bort kokosprodukter ur min kost också. Jag vet sedan tidigare att de två första veckorna är de svåraste och att de positiva resultaten kommer att komma. Jag väntar tålmodigt och jobbar på i köket under tiden:-)

 • Laga läckande tarm: Dag 10


  Wow, jag kan inte förstå att jag redan har hållit på med detta projekt i 10 dagar! Tiden springer iväg. Idag har det varit en bra dag. Magen är lugn igen och jag är glad att jag bestämde mig för att plocka bort alla kokosprodukter ur min kost. Jag har börjat sova bättre, men framförallt så vaknar jag upp och känner mig piggare. Snart är det dags att introducera mer rörelse på mitt schema också. Men det gäller att inte förändra för mycket på en och samma gång, då blir det bara pannkaka av allting och det är inte roligt att misslyckas med saker man bestämt sig för att göra. Då är det bättre att skynda långsamt och ta en sak i taget! Att bygga upp sin hälsa inifrån tar tid och det finns ingen quickfix!!

Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Life Reset Program

Coaching

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

Approach

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

About

About

FAQ

Articles

Client Portal

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalized support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Life Reset Program

Coaching

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

Approach

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

About

About

FAQ

Articles

Client Portal

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalised support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coachning | Funktionsmedicin | Mind Body

Tjänster

Life Reset Program

Coachning

Free Online Health Masterclass

Doula

Metodik

Funktionsmedicin

Mind Body

Positiv psykologi

Praktik

Äta

Andas

Sova

Träna

Tänka

Om mig

Om mig

FAQ

Artiklar

Klientportal

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.