Gravid / Kvinnors hälsa:

Bli av med PMS för gott

Premenstruellt syndrom (PMS) är ett tillstånd som drabbar många kvinnor världen över. Det avser de fysiska och känslomässiga symtom som kvinnor upplever några dagar före sin menstruationscykel. Symtomen kan variera från milda till svåra och de kan avbryta dagliga aktiviteter.

Samband mellan kost och PMS

Forskning har visat att kvinnors kost kan påverka hur allvarliga PMS-symtomen är. Om man inte får i sig tillräckligt med viktiga näringsämnen kan symptomen förvärras. Omvänt kan vissa livsmedel lindra dessa symtom.

Ett av de näringsämnen som kan hjälpa till vid PMS är kalcium. Kalciumrika livsmedel som mejeriprodukter, gröna blad och berikade spannmålsprodukter är viktiga för att upprätthålla starka ben och minska PMS-symptomen. Kalcium är ett viktigt mineral som är nödvändigt för att kroppen ska fungera ordentligt. Det behövs för att utveckla och upprätthålla friska ben, tänder och muskler. Kalcium spelar också en roll i regleringen av hjärtslag, blodkoagulering och nervfunktion.

Ett annat näringsämne är magnesium, som finns i livsmedel som nötter, fullkorn och gröna bladgrönsaker. Magnesium är ett mineral som är viktigt för att kroppen ska fungera ordentligt. Det behövs för att utveckla och upprätthålla friska ben, muskler och nerver. Magnesium spelar också en roll i regleringen av hjärtslag, blodtryck och blodsockernivåer. Det kan hjälpa till att minska uppblåsthet och irritabilitet, som är vanliga symtom på PMS.

Förutom kalcium och magnesium finns det andra näringsämnen som kan hjälpa till vid PMS, till exempel vitamin B6, vitamin E och omega-3-fettsyror. Vitamin B6 finns i livsmedel som bananer, avokado och kyckling. Det kan bidra till att minska humörsvängningar och depression. E-vitamin finns i livsmedel som nötter, frön och gröna bladgrönsaker. Det kan bidra till att minska bröstömhet och huvudvärk. Omega-3-fettsyror finns i livsmedel som fisk, nötter och frön. De kan bidra till att minska inflammation och förbättra humöret.

Det är viktigt att notera att även om en hälsosam kost kan bidra till att lindra PMS-symptom, är det inte ett botemedel. Kvinnor bör också överväga andra livsstilsförändringar, som motion och stresshantering, för att minska svårighetsgraden av deras symtom.

Bästa kost för PMS-symptom

Att hantera PMS-symptom kan vara en utmaning för många kvinnor. Även om det inte finns någon universallösning rekommenderar experter att man äter en balanserad och hälsosam kost för att hantera PMS-symtom.

En väl avrundad kost bör innehålla en mängd olika livsmedel som ger kroppen viktiga näringsämnen. Frukt och grönsaker är rika på vitaminer och mineraler som kan bidra till att minska inflammation och reglera hormonnivåerna. Bladgrönsaker som spenat och grönkål är särskilt fördelaktiga eftersom de innehåller höga halter av kalcium, vilket kan bidra till att lindra kramper och humörsvängningar.

Magra proteinkällor som kyckling, fisk och tofu kan också hjälpa till att hantera PMS-symptom. Dessa livsmedel är rika på aminosyror som kan bidra till att stabilisera humöret och minska ångest. Fullkornsprodukter som brunt ris, quinoa och havre kan ge uthållig energi och minska suget efter ohälsosamma mellanmål.

Det skulle hjälpa om du också strävar efter att minska ditt intag av bearbetade livsmedel, raffinerat socker, koffein och alkohol. Dessa ämnen kan förvärra PMS-symptomen och göra dem svårare att hantera. Försök i stället att införliva hälsosamma fetter som avokado, nötter och olivolja i din kost.

Att äta mindre och mer frekventa måltider kan också hjälpa till att lindra PMS-symptomen. Detta tillvägagångssätt kan bidra till att stabilisera blodsockernivåerna och minska humörsvängningarna. Att dricka mycket vatten är viktigt eftersom det hjälper till att eliminera avfall och gifter från kroppen. Du kan också tillsätta örtteer som kamomill eller mynta för att hjälpa till att minska stressnivåerna och främja sömnen.

Slutligen är det viktigt att lyssna på din kropp och anpassa din kost efter behov. Vissa kvinnor kan upptäcka att vissa livsmedel utlöser deras PMS-symptom, medan andra kan ha nytta av specifika kosttillskott som magnesium eller vitamin B6. Genom att experimentera med olika livsmedel och kosttillskott kan du hitta den bästa kosten för att hantera dina PMS-symtom.

Livsmedel och andra saker som bör undvikas

Som tidigare nämnts kan det hjälpa till att lindra PMS-symptomen att undvika bearbetad mat, raffinerat socker, koffein och alkohol. Högt saltintag kan öka uppblåsthet och orsaka vattenretention. Det bästa vore att minska ditt saltintag genom att istället välja kryddor och örter för att smaksätta dina måltider.

Rökning kan också förvärra PMS-symptomen, så det är bäst att sluta röka. Träning har också visat sig minska svårighetsgraden av PMS-symtom. Det kan vara så enkelt som att ta en promenad, stretcha eller göra lätt yoga. Regelbunden motion kan hjälpa till med blodflödet, humöret och minska stressnivåerna.

Visste du att vissa livsmedel faktiskt kan hjälpa till att lindra PMS-symptom? Livsmedel som innehåller mycket magnesium, till exempel spenat, mandel och avokado, kan hjälpa till att minska kramper och uppblåsthet. Att lägga till mer kalciumrika livsmedel, som mejeriprodukter eller gröna bladgrönsaker, kan också hjälpa till att minska humörsvängningar och irritabilitet.

Ett annat bra tips är att hålla sig våt. Att dricka mycket vatten kan hjälpa till att minska vätskeretention och uppblåsthet samt hjälpa till att spola ut gifter från kroppen. Örtteer, som kamomill- eller ingefärste, kan också hjälpa till att lindra kramper och minska stressnivåerna.

Förutom kost och motion kan avslappningstekniker också hjälpa till att lindra PMS-symptomen. Ett varmt bad med Epsom-salt kan hjälpa till att lugna ömma muskler och minska stress. Att öva djup andning eller meditation kan också hjälpa till att lugna sinnet och minska ångest.

Slutligen är det viktigt att få tillräckligt med sömn för att hantera PMS-symptom. Brist på sömn kan förvärra humörsvängningar och trötthet. Sikta på 7-8 timmars sömn per natt och försök att skapa en regelbunden sömnrutin.

Genom att göra dessa enkla livsstilsförändringar kan du hjälpa till att minska svårighetsgraden av dina PMS-symtom och förbättra ditt allmänna välbefinnande.

Kommer det alltid att vara så här?

PMS, eller premenstruellt syndrom, är ett vanligt tillstånd som drabbar många kvinnor i reproduktiv ålder. Det kännetecknas av en rad fysiska och känslomässiga symtom som uppträder under de dagar eller veckor som föregår menstruationen.

PMS kan vara en frustrerande och obehaglig upplevelse, men det är viktigt att komma ihåg att den inte är permanent. För många kvinnor minskar symptomen på PMS med åldern och kan till och med försvinna efter klimakteriet.

Men om du för närvarande upplever allvarliga symtom som påverkar ditt dagliga liv är det viktigt att du talar med din vårdgivare. Din vårdgivare kan rekommendera en mängd olika metoder för att hantera och minska dina PMS-symtom, beroende på dina individuella behov och preferenser.

Ett vanligt sätt att hantera PMS-symptom är att använda kosttillskott eller läkemedel. Vissa kvinnor får till exempel lindring av symtom som uppblåsthet, kramper och bröstömhet genom att ta receptfria smärtstillande medel som ibuprofen eller naproxen. Andra kan ha nytta av att ta kosttillskott som magnesium eller vitamin B6, som i vissa studier har visat sig bidra till att minska PMS-symtomen.

Utöver dessa metoder finns det också ett antal livsstilsförändringar som kan hjälpa till att hantera PMS-symtom. Regelbunden motion har till exempel visat sig bidra till att minska symtom som trötthet, humörsvängningar och irritabilitet. Att äta en balanserad kost som är rik på fullkorn, frukt och grönsaker kan också bidra till att stödja den allmänna hälsan och minska PMS-symtomen.

I slutändan är nyckeln till att hantera PMS-symtom att samarbeta med din vårdgivare för att hitta ett tillvägagångssätt som fungerar för dig. Med rätt kombination av strategier är det möjligt att minska PMS:s inverkan på ditt dagliga liv och få bättre hälsa och välbefinnande.

Hur kan jag få min man att förstå mina problem?

Att hantera PMS kan vara en utmaning för många kvinnor. Det kan vara frustrerande när din partner inte förstår vad du går igenom. Det är dock viktigt att komma ihåg att kommunikation är nyckeln i alla relationer.

Ett sätt att inleda samtalet är att förklara de fysiska och känslomässiga symtom som du upplever under PMS. Du kan till exempel säga: "Under den här tiden i månaden känner jag mig ofta uppblåst, irriterad och trött." Detta kan hjälpa din partner att förstå de specifika utmaningar du står inför.

Det är också viktigt att låta din partner veta vad han eller hon kan göra för att stödja dig under den här tiden. Det kan vara något så enkelt som att ge dig en varmvattenflaska eller erbjuda sig att laga middag. Uppmuntra din partner att ha tålamod och vara empatisk, och påminn dem om att PMS-symptom är tillfälliga.

Ett annat sätt att hjälpa din partner att förstå PMS är att föreslå resurser som de kan använda för att utbilda sig själva. Det kan vara en webbplats, en bok eller en broschyr som förklarar de fysiska och känslomässiga symptomen på PMS. Genom att lära sig mer om PMS kan din partner utveckla en bättre förståelse för vad du går igenom.

Slutligen är det viktigt att du tar hand om dig själv under denna tid. Du kan föreslå aktiviteter som kan distrahera dig eller få dig att må bättre under denna tid, till exempel att titta på din favoritfilm, gå ut på en promenad eller öva på avslappningstekniker som djupandning eller meditation. Överlag kan det hjälpa dig att hantera PMS-symptom och leva ett hälsosamt liv om du söker stöd från nära och kära och vårdgivare.

Kom ihåg att PMS är en vanlig erfarenhet för många kvinnor, och det är viktigt att ha en stödjande partner som kan hjälpa dig igenom det. Genom att kommunicera öppet och ärligt med din partner kan ni tillsammans hitta lösningar och skapa ett starkare och mer stödjande förhållande.

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.

Fler artiklar från Life By Love

Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Life Reset Program

Coaching

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

Approach

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

About

About

FAQ

Articles

Client Portal

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalized support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Life Reset Program

Coaching

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

Approach

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

About

About

FAQ

Articles

Client Portal

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalised support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coachning | Funktionsmedicin | Mind Body

Tjänster

Life Reset Program

Coachning

Free Online Health Masterclass

Doula

Metodik

Funktionsmedicin

Mind Body

Positiv psykologi

Praktik

Äta

Andas

Sova

Träna

Tänka

Om mig

Om mig

FAQ

Artiklar

Klientportal

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.