Funktionsmedicin / Tänka:

Hur bra klarar vi egentligen av att hantera dagens snabba kulturella utveckling?

Den biologiska evolutionen pågår hela tiden om än i ett väldigt långsamt tempo. Vi människor, precis som allt annat levande, förändras med tiden genom naturligt urval vare sig vi vill eller inte.

En annan typ av evolution som märks mer tydligt i dagens samhälle är den kulturella, hur vi lär oss nya saker och hur vi använder våra kroppar samt hur vi interagerar med varandra baserat på inlärd information. Detta är också en typ av utveckling som påverkar oss i högsta grad.

Vi utvecklas som sagt hela tiden – långsamt genom den biologiska evolutionen respektive otroligt snabbt genom den kulturella evolutionen. Men hur bra klarar egentligen våra stenålders kroppar av att hantera dagens snabba kulturella utveckling?

Jag läste precis en intervju med Daniel Lieberman, professor i Evolutionsbiologi vid Harvard Universitet. Han pratar bland annat om att många av de sjukdomar som existerar idag skulle kunna bero på att våra stenålderskroppar inte klarar av att anpassa sig till dagens moderna samhälle. Han listar allt från astma och sura uppstötningar till depressioner, typ 2 diabetes och högt blodtryck. I sin bok The Story of the Human Body: Evolution, Health and Disease härleder han dessa problem tillbaka till sitt ursprung. Exempelvis äter vi idag stora mängder socker och/eller är fysiskt inaktiva, som följd av den kulturella evolutionen, vilket ofta leder till problem som diabetes och olika hjärt- och kärlsjukdomar. Detta på grund av att vi inte lever på det sätt som vi är skapade för. Kom ihåg, att det inte var speciellt länge sedan vi var jägare, om vi tittar på den biologiska långsamma evolutionen. Det sötaste vi åt var honung och detta endast vid vissa speciella tillfällen och eftersom vi var jägare använde vi våra kroppar på ett helt annat sätt jämfört med idag.

Vidare pratar professor Lieberman om skillnaden på dagens och gårdagens typ av stress. På stenålderstiden blev vi stressade när vi blev jagade av den stora hungriga björnen, idag blir vi (oftast) stressade av helt andra faktorer och på ett helt annat sätt. Den stora hungriga björnen utlöste en boost av stresshormoner så att vi snabbt kunde springa ifrån den och sedan var stressnivåerna i kroppen nere på det normala igen så snart faran var över.

Skillnaden med dagens stress är att den är mer ett resultat av sociala omständigheter – det är våra egna liv och hur vi lever som stressar oss; jobb, pengar, tankar, massor av olika aktiviteter, uppkoppling på internet etc. Listan kan göras lång! Denna typ av stress gör oss i längden sjuka, eftersom stressnivåerna i kroppen blir kroniskt högre och inte återgår till det normala till skillnad från hur det egentligen är tänkt att det ska fungera.

Jag anser att det är viktigt att försöka förstå grunden till varför människor i dagens samhälle generellt inte mår så bra, när det på pappret ser så otroligt bra ut. Jag menar: många av oss har ju tak över huvudet, mat på bordet, pengar på kontot och möjlighet att upptäcka världen på alla möjliga sätt, vilket känns som ett bra utgångsläge för ett hälsosamt och lyckligt leverne. Men någonstans i den snabba kulturella utvecklingen har våra stenålderskroppar inte riktigt hunnit med och resultatet av detta är det vi ser idag. Professor Lieberman belyser evolutionsproblematiken vilken är högst intressant att beakta i detta sammanhang. Det absolut bästa är dock att när man väl inser vad som är grundorsaken, kan man också göra något åt situationen, även då det är en riktig utmaning på många plan för oss alla att hantera.

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.

Fler artiklar från Life By Love

 • Vardagsflow i Ekorrhjulet


  Jag skriver in ordet ”flow” i google translate, men finner ingen bra översättning. Flöde, flod, utflöde...Nja, för mig betyder ordet mer att hitta ett tempo, ett innehåll, en energinivå som ger mig en känsla av balans och välmående. Varje dag har jag som mål att vara ett med den känslan. Vissa dagar flyter allt bara på och det känns så förbaskat bra, dessa dagar behöver jag inte ens fundera på om jag borde göra något annorlunda, dessa dagar flyter jag bara med. Jag behöver inte leta, för känslan finns där hela tiden. Jag är i balans. Jag upplever vardagsflow i ekorrhjulet.

 • Förbättra ditt fokus i dagliga livet


  Vissa dagar är helt omöjliga. To do listorna är långa och många, telefonen ringer, viktiga mail dyker upp som måste ha snabbt svar, mobiltelefonen blippar till otaliga gånger, dagdrömmar tar över, möten bryter av skrivandet när det flyter på som bäst etc etc.

  Förmågan att fokusera och vara närvarande är det viktigaste bakom god produktivitet, på jobbet och i vardagliga livet. Att fokusera är att begränsa uppmärksamheten till något specifikt, att ha ögonen på ett specifikt mål.  Det är nyckeln till koncentration, effektivitet och klarhet. Problemet är att uppmärksamhet är en begränsad resurs och att störningsmoment finns överallt runt omkring oss. Det är många olika saker som tävlar om vår uppmärksamhet hela tiden, och det utgör ett större problem idag än någonsin. Hjärnan är inte uppbyggd för att "ha många bollar i luften" hela tiden.

 • Trotsa aldrig din magkänsla


  Man kan använda sin magkänsla på många olika sätt, men en sak är säker, man ska aldrig trotsa den. Det är en av mina grundprinciper.

  Ett simpelt exempel från tidigare idag var när jag kom tillbaka efter att ha lämnat barnen på skolan och förskolan. När jag kom in i köket sa min magkänsla till mig att jag skulle kolla ytterligare en gång i påsarna från USA, för där skulle den försvunna Manuka honungen ligga. Jag vet inte varför min intuition gav mig dessa signaler just då, men jag gjorde som min intuition påtalade. Och mycket riktigt, i botten av en av påsarna i en annan påse ligger honungen! Bara så där. Som jag funderat och letat tidigare. Och vad lämpligt att den kom fram just idag, då jag och tjejerna tampas med halsont.

 • Stress i vardagen


  Snön försvann dagen efter den kom, och det blev återigen grått och trist ute. Istället för att fousera på vädret, tänkte jag skriva några rader om stress i vardagen.

  Det ligger så mycket stress i bakgrunden i våra liv idag, jag brukar jämföra det med program som man inte använder, men som får datorn att bli varm och surra ilsket. Dessa program kan man stänga av så att datorn slipper få slut på batteri på en kvart. Det samma gäller dig och mig. Bort med bruset och fram med fokus på det som är viktigt. Hur gör man det då brukar folk fråga mig. Det finns så klart olika sätt, men jag rekommenderar alla att meditera regelbundet, ta promenader i naturen eller bara ligga en stund på soffan utan att någon/något stör. Då klarnar tankarna och det blir lättare att ladda om och ladda rätt! Det gäller att hitta ett sätt som funkar för en själv. Vi är ju alla olika!

 • Eget företagande och VAB


  Det är tredje veckan i rad som jag är hemma med sjuka barn. Inget allvarligt, men ändå så pass att det inte funkar att vara i skolan respektive dagis. Att kombinera VAB med att starta upp verksamheten här i Sverige är inte optimalt. Det är inte lätt att bocka av möten och telefonsamtal när minstingen har 40 graders feber. Tanken är ju att man ska kunna vara hemma i Sverige när barnen är sjuka, men dessvärre har jag inte kommit in i det systemet ännu, utan blir helt utan inkomst dessa dagar. Och nu börjar det bli många VAB-dagar, vi åker tydligen på alla höstvirus som existerar i vår närhet.

 • 6 grundläggande principer för en hälsosam livsstil - Diskussion (6/6)


  Detta är del 6 av 6 i min blogserie om de 6 grundläggande principerna för en hälsosam livsstil – följande artiklar ingår också i serien: Inledning (1/6), Kost och Vätskebalans (2/6), Sömn (3/6), Positivt tänkande (4/6) och Rörelse och Andningsteknik (5/6).

  De 6 grundläggande principerna fungerar alldeles utmärkt när man bygger upp sin hälsa inifrån. För att hitta balansen mellan yin och yang så måste man jobba lika mycket med de grundläggande yin principerna: kost, vätskebalans och sömn som med de grundläggande yang principerna: andningsteknik, positivt tänkande och rörelse. Detta är såklart enklare att göra i teorin än i praktiken. Som jag skrev tidigare, det är lättast att starta med att genomföra hållbara förändringar där du känner att ditt motstånd är lättast att övervinna och sedan fortsätta arbeta därifrån. Och återigen, gör inte för många förändringar på en och samma gång, låt det ta tid!

Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Life Reset Program

Coaching

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

Approach

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

About

About

FAQ

Articles

Client Portal

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalized support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Life Reset Program

Coaching

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

Approach

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

About

About

FAQ

Articles

Client Portal

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalised support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coachning | Funktionsmedicin | Mind Body

Tjänster

Life Reset Program

Coachning

Free Online Health Masterclass

Doula

Metodik

Funktionsmedicin

Mind Body

Positiv psykologi

Praktik

Äta

Andas

Sova

Träna

Tänka

Om mig

Om mig

FAQ

Artiklar

Klientportal

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.