Gravid / Funktionsmedicin:

6 grundläggande principer för en hälsosam livsstil under din graviditet

De 6 grundläggande principerna, initierade av Paul Chek, utgår ifrån att skapa balans mellan yin och yang. Yin-principerna består av kost, vätskebalans och sömn emedan yang-principerna består av andningsteknik, positivt tänkande och rörelse. De 6 grundläggande principerna för en hälsosam livsstil finns mer utförligt beskrivna i min tidigare blogserie: Inledning, Kost och Vätskebalans, Sömn, Positivt tänkande, Rörelse och Andningsteknik och Diskussion.

Denna artikel skall ses som ett komplement till dessa, då det finns några faktorer som utöver principerna är viktiga att beakta under en graviditet. Egentligen är det ingen större skillnad på att vara gravid eller att inte vara gravid, när det gäller att bygga upp och bibehålla en hälsosam livsstil. Det vore såklart toppen om de 6 grundläggande principerna redan var initierade i ditt liv innan du blev gravid, men det är aldrig för sent att börja leva mer hälsosamt.

Kost

Du behöver inte följa någon speciell kosthållning bara för att du är gravid. Det går alldeles utmärkt att följa de råd som gavs i artikeln om kost. Dessa råd gäller för alla. Värt att tänka på är dock att det är du som gravid som bygger upp den/dem som bor i din mage med den kost du stoppar i dig. För mig innebär det att jag funderar en extra gång om maten jag äter är bra för oss.

Det finns en del mat som du bör undvika under din graviditet, t ex rått kött, en del fisksorter, opastöriserade mjölkprodukter etc. Vad som är ok att äta förändras ofta och olika länder har sina egna rekommendationer på vad som är ok. Vilket i sig kan ifrågasättas. Varför är det ok att äta löskokta ägg i Sverige men inte i USA just nu? Så jag uppmanar dig att hålla dig uppdaterad på vad som gäller när just du är gravid och dessutom att vara kritisk och göra din egen efterforskning till varför vissa livsmedel är med på listan och andra inte.

Vätskebalans

Du behöver inte dricka mer bara för att du är gravid. Det viktigaste här är att du följer de allmänna råden som gavs i artikeln om vätskebalans.

Sömn

Denna grundläggande princip är förmodligen den som är svårast att följa när du är gravid och/eller redan har barn. Störda sömncykler medför en hög stressnivå i din kropp och när du inte kan kontrollera dina sömnvanor själv, kan heller inte kroppen reparera sig. Det är då extra viktigt att du försöker vila så mycket som möjligt under dagen. Vila ersätter inte förlorad sömn, men det är det bästa alternativet för att sänka den ökade stressnivån som den förlorade sömnen skapat.

Andningteknik

Med en bra och effektiv andningsteknik under din förlossning kan du slappna av lättare och det i sig kan underlätta din förlossning. Redan under din graviditet är det viktigt att du lär dig andas på ”rätt” sätt. Det finns mer information och bra andningsövningar på nätet och jag rekommenderar dig dessutom att gå på gravidyoga, där andningen har stort fokus för ditt välbefinnande under din graviditet.

Positivt tänkande

Det är en universal sanning att du inte kan ta hand om andra bättre än vad du kan ta hand om dig själv. Detta blir än mer viktigt när du är gravid, så fokusera på att ta hand om dig själv och ifrågasätt ditt sätt att tänka och leva innan din bebis kommer ut i den här världen. Det blir så mycket lättare att ta hand om bebisen om du redan under din graviditet har börjat att ta hand om och ifrågasätta dig själv och dina värderingar.

Rörelse

Under din graviditet utsetts din kropp för mer fysisk stress än vad den vanligtvis gör. Gravida kvinnor upplever snabba och dramatiska ökningar av östrogen och progesteron, såväl som förändringar i andra hormoner. Dessa förändringar påverkar inte bara sinnesstämning, de kan också skapa det speciella ”skenet” som finns runt en gravid, hjälper till i utvecklingen av fostret, samt förändrar den fysiska påverkan av träning och aktivitet i kroppen.

Ökningen av kroppsvikten är vanligtvis den primära orsaken till att kroppen inte tolererar samma nivå av träning som den gjorde innan. Detta gäller även för vältränade, elittränade och professionella atleter. Den ökande storleken på livmodern och instabilitet kring fogar och ligament kan dessutom förorsaka obehag för den gravida. Hela hållningen påverkas under graviditeten. Brösten blir större, magen förändras från platt eller konkav till att vara väldigt konvex, vilket påverkar hur din rygg ser ut. Tyngdkraften förskjuts framåt och kan leda till förändringar i balansen.

På grund av snabb utvidgning av blodkärl och ökad stress på hjärta och lungor, producerar en gravid kvinna mer blod och måste vara mer observant med träning än en icke gravid kvinna. Under en graviditet ökar mängden luft som transporteras in och ut genom lungorna med nästan 50 %. Under den andra trimestern jobbar hjärtat 40 % hårdare än tidigare.

Med tanke på alla dessa förändringar som sker i kroppen, vill jag att du verkligen lyssnar till din kropps behov och begränsningar, jag uppmuntrar dig också att hitta den form av träning som passar dig under din graviditet. Promenader i ett lugnt tempo, stretching, tai chi, qigong och yoga är bra exempel på vad som fungerar utmärkt under denna speciella tid av ditt liv.

Diskussion

Bortsett från de 6 grundläggande principerna finns det såklart andra faktorer som påverkar och är betydelsefulla för dig att beakta. Jag tänker särskilt på din närmiljö, vänner och familj, arbete, ekonomi och så vidare. Min känsla är dock att det är lättare att handskas med problem och omständigheter i din miljö som påverkar dig om du först bygger upp din hälsa inifrån med hjälp av de 6 grundläggande principerna. Dessa är tidslösa och kommer alltid att behövas beaktas för att bibehålla en hälsosam livsstil.

Slutsats

Det är lättare för ditt barn att vara hälsosam och anta en hälsosam livsstil om du redan har gjort ditt val. Barn gör inte vad vi ber dem att göra, de gör vad de ser oss göra!!

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.

Fler artiklar från Life By Love

 • Nu går jag offline


  Då är det snart helg igen. Jag tänker gå offline. Hela helgen. Det ska bli så skönt! Datorn ska inte användas och telefonen ska vara på flightmode. Undrar om jag klarar det?

  Dagens tanke:

  Brukar du gå offline emellanåt?

  Den här artikeln är en del av 50 dagars utmaningen, där jag utmanar mig själv att skriva en artikel om dagen i 50 dagar! Artiklarna kan handla om vad som helst, vara korta eller långa, men jag får inte missa en enda dag!

 • Vi är små energivarelser!


  Vilket snyggt ord, energivarelser! Kanske borde det särskrivas eller åtminstone delas av med ett bindestreck? Hur som helst, vi lever i en värld full av energi och vi själva är också en del av den världen.

  Tidigare idag, under ett uppdrag, fick jag verkligen känna på hur tydligt denna energin kan förändras och hur snabbt det kan gå. Vi har under några dagar suttit 10 personer på ett större kontor och det har varit en väldigt positiv energi, trots ett urtråkigt uppdrag. Vi har jobbat på och har på något sätt fått det tråkiga att kännas helt ok. Nu när uppdraget närmar sig sitt slut får vi plötsligt höra att vi inte ska få någon ersättning för sista dagen. Eftersom vi jobbat på så bra kommer arbetsuppgifterna att ta slut tidigare än beräknat. När det beskedet nådde oss på kontoret var det som att luften fullkomligt gick ur rummet. Det gick nästan att ta på energin. Alla började jobba långsammare, den positiva andan bara försvann och ingen kände sig längre motiverad att göra ett bra jobb. Skadan var redan skedd när arbetsgivaren upptäckte hur vi som arbetade tog det hela. Trots försök att reparera skadan från arbetsgivarens sida gjorde det ingen skillnad på energin i rummet.

 • Det är nästan komiskt!


  Jag blev inte förvånad imorse när jag vaknade och var genomförkyld! Det är nästan komiskt! Jag har haft och har en stor stress belastning från olika håll och summan av dessa har brutit ner mitt immunförsvar och efter några dåliga nätters sömn så bryter förkylningen ut. När jag inte ger kroppen möjlighet till vila och återhämtning straffar den mig omedelbart bums! Och jag är tacksam! Tacksam för att jag är så känslig och för att jag vet hur jag fungerar.

 • Förlossningen närmar sig med stormsteg – hur förbereder du och din partner er på bästa sätt?


  Jag och min man väntar vårt tredje barn och förlossningen närmar sig verkligen. Hela graviditeten har än så länge varit vad man kallar normal inom sjukvården med bra värden och god hälsa hos både mig och bebisen i min mage. Jag har testat på de flesta gravidkrämpor under någon fas av graviditeten, vilket hör till. Nu känner jag mig relativt redo att träffa denna lilla skapelse som bott i min mage så länge, för att sedan få återgå till en ickegravid tillvaro igen.

 • Värmeljus och fluffiga tröjor


  Det har regnat och himlen har varit grå i väldigt många dagar nu. Det påverkar mig och det påverkar andra. Som tur är kan jag hitta en njutning i höstvädret och det är att tända ljus, många ljus, så att det blir sådär mysigt som det bara kan bli när det är höstrusk ute. Och precis innan läggdax är det nästan ett måste att kura ihop sig i soffan iklädd en fluffig tröja med en varm kopp te i knäet.

 • Här finns bara snälla barn!


  Jag tycker att julen är den bästa högtiden på året! Jag älskar julen! Jag tänker INTE sitta uppkopplad och spendera min tid framför fb eller läsa mina mail på självaste julafton. Jag tänker umgås med min man, mina barn och min brorsdotter. Jag hoppas på den perfekta julskinkan, solsken och att vi får mycket kvalitetstid tillsammans. Det kommer att bli hemlagad mat, klassiska spel såsom yatzy, kort och monopol och så Kalle Anka såklart. Jag måste få se Ferdinand när han luktar på sina blommor innan tomten kommer. För tomten är viktig och jag hoppas verkligen att han hittar hit för här bor det bara snälla barn!

Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Coaching

The Life Reset Program

The Life Transformation Program

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

FAQ

About

Field of Practice

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

Areas of Health

Metabolic Health

Reproductive Health

Women's Health

Relational Health

Emotional Health

Physical Health

Restorative Health

Longevity

Quantified Health

All articles

All categories

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalized support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Coaching

The Life Reset Program

The Life Transformation Program

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

FAQ

About

Field of Practice

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

Areas of Health

Metabolic Health

Reproductive Health

Women's Health

Relational Health

Emotional Health

Physical Health

Restorative Health

Longevity

Quantified Health

All articles

All categories

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalised support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coachning | Funktionsmedicin | Mind Body

Tjänster

Coachning

The Life Reset Program

The Life Transformation Program

Free Online Health Masterclass

Doula

Metodik

Funktionsmedicin

Mind Body

Positiv psykologi

FAQ

Om mig

Praktik

Äta

Andas

Sova

Träna

Tänka

Hälsoområden

Metabolisk hälsa

Gravid

Kvinnors hälsa

Relationshälsa

Emotionell hälsa

Fysisk hälsa

Återhämtning

Åldrande

Mätbar hälsa

Alla artiklar

Alla kategorier

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.