Gravid / Yoga:

Förlossningen närmar sig med stormsteg – hur förbereder du och din partner er på bästa sätt?

Jag och min man väntar vårt tredje barn och förlossningen närmar sig verkligen. Hela graviditeten har än så länge varit vad man kallar normal inom sjukvården med bra värden och god hälsa hos både mig och bebisen i min mage. Jag har testat på de flesta gravidkrämpor under någon fas av graviditeten, vilket hör till. Nu känner jag mig relativt redo att träffa denna lilla skapelse som bott i min mage så länge, för att sedan få återgå till en ickegravid tillvaro igen.

Eftersom det är tredje gången för oss förväntas vi kunna det här med att föda barn, vi har ju gjort det förut...det är förvisso helt sant, men det betyder inte att jag som blivande mamma inte förbereder mig mentalt för den stora dagen. Jag laddar stenhårt med både stor respekt för vad som än händer och en enorm lust att utmana mig själv fysiskt och mentalt. Det är en ny liten människa, det är nya förutsättningar och ingen förlossning är den andra lik.

Eftersom jag under denna graviditeten har utbildat mig till gravidyogalärare har jag studerat det mesta som har med graviditeter och förlossningar att göra och har kommit fram med några enkla tips och råd som kanske kan hjälpa även dig/er när det väl är dags att föda.

Lita på dig själv och din kropp – du är skapad för att föda just det barnet/de barnen som du bär. Kvinnor har i alla tider fött barn och oftast går det bra. Lita på din intuition och lita på att du gör ”rätt”, snarare än att förlita dig mer på sjukhuspersonalen än på dig själv. Om det skulle bli komplikationer har de flesta av oss tillgång till en mycket bra sjukvård.

Skapa en hemtrevlig miljö att föda ditt barn – även om det, som i de flesta fall, är på ett sjukhus. Tänk efter vad som gör dig lugn och får dig att känna dig som hemma – speciella foton, ljus, musik, film, dofter, prydnadsföremål, klädesplagg...vad det än är, ta med det till sjukhuset och ”inred” rummet där du ska föda så att det känns mer personligt och mindre sterilt.

För mig är det självklart att bara ha med min man in till förlossningen emedan andra tar med sig en doula, barn, familj, släkt och/eller vänner. Här i USA får man i princip ta med sig obegränsat med folk in i förlossningsrummet. Det viktigaste i sammanhanget är att det är rätt energi i rummet, att ingen person är nervös, stressad eller på dåligt humör etc. För det smittar av sig och det är det sista en födande kvinna behöver. Var således noga med vilka som är i rummet. Detta gäller också sjukhuspersonal, trivs du inte med någon i personalen, be om att få byta. Det är din rättighet att få känna dig bekväm med personerna i rummet.

Partnerns roll under förlossningsarbetet är viktig! Både för honom (eller för henne/dem du har med dig) och för dig! Du kommer inte på förhand veta hur du vill ha det när förlossningsarbetet väl har satt igång. Du kanske bara vill att han ska vara i rummet, du kanske vill ha närhet, bli serverad dryck, att han drar ett roligt skämt eller något helt annat. Det viktigaste är att du känner att han är närvarande både fysiskt och psykiskt och att han i sin tur känner sig lugn och trygg i situationen. Och att han känner sig behövd! Det är också bra om han har en del kunskap om vad som händer under en förlossning (allt från olika förlossningsstadier till smärtlindring) på förhand och inte helt förlitar sig på att du och personalen ska veta allt. Det kan också vara bra att ni på förhand bestämt hur ni tänker er ”den perfekta” förlossningen, så ni tillsammans kan hjälpas åt att få det så som ni vill ha det.

Gå en förlossningsförberedande kurs tillsammans under graviditeten (om det finns någon där ni bor). Jag och min man gick på en gravid partner yoga workshop för några månaders sedan och vi lärde oss en del matnyttigt, även då vi fött barn 2 gånger tidigare. Och även om kursen i sig inte skulle vara särskilt bra att det viktigt att ni avsätter tid tillsammans för varandra och fokuserar på det nya som är på väg in i ert liv. Detta gäller nästan mer för omföderskor än förstföderskor skulle jag vilja påstå. Det var otroligt mycket kärlek i rummet där vi hade vår workshop. Vi var ca 25 gravida par samlade i ett rum och det slog mig hur lite vi brydde oss om alla andra. Fokus låg bara på oss som par och på vår bebis i magen. I vårt fall lärde vi oss vilka yogaställningar som kan vara lämpliga under förlossningsarbetet, olika användbara mantran, massage, olika andningstekniker och avslappningsövningar. Det handlar om att lita på sig själv och sin partner, att känna lugn och trygghet i situationen. Att lära sig olika sätt att slappna av när det gör ont – för det känns att föda barn, det kommer man inte ifrån. Två nya saker som jag lärde mig under workshopen var att om jag gillar något min partner gör under förlossningen så är jag tyst, gillar jag det inte kommer jag på ett eller annat sätt säga ifrån. Det behövs inte så många ord.

Det är också väldigt svårt att ta beslut när man är i den aktiva fasen av förlossningsarbetet och det är då viktigt att partnern är med och hjälper till. Han bör ju vara den som vet bäst, näst efter den födande kvinnan, om ni tagit er tid innan och diskuterat hur ni tänker er förlossningen och han är också den som känner den födande kvinnan som person och vet hur hon brukar vilja ha det när hon inte föder barn.

Som ni märker återkommer ord som trygghet, lugn, närvaro, kunskap och att lita på sig själv och sin partner. Om man har dessa egenskaper med sig eller strävar efter att uppnå dem är det enklare att hantera förlossningssmärtan och situationen och få en så bra förlossningsupplevelse som möjligt. Varje graviditet, varje förlossning och varje människa är unik...dvs det finns inga specifika tips och råd att ge utan mer generella och så får ni välja vad som fungerar för er när det väl är dags.

Varje värk tar dig ett steg närmare ditt barn. Ta en värk i taget. Och fokusera på andningen. Du kommer att klara av det även om du kanske inte tror det när förlossningsarbetet är som mest intensivt. Ditt barn kommer att komma ut, så är det bara. Försök att måla upp den mest perfekta förlossningen för dig och din partner inom dig innan förlossningen startar och sträva efter den målbilden. Försök få en så positiv upplevelse som möjligt!

Var inte rädd! Lita på dig själv!

Denna artikel skrev jag några timmar innan vattnet gick. Min tanke var att jag skulle publicera den dagen efter jag skrev den, men istället blev det en tur till sjukhuset. Jag har valt att inte redigera något utan låta artikeln vara precis så som jag skrev den då. Jag tror på något vis att jag var tvungen att skriva om just förlossningsförberedelser för att kunna slappna av och känna mig redo själv. Resultatet av sjukhusbesöket blev en underbar dotter och en fantastisk förlossningsupplevelse!!

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.

Fler artiklar från Life By Love

 • Naturliga sätt att stödja värkarbete och förlossning med eteriska oljor


  Graviditet och förlossning kan vara en utmanande tid för alla blivande mödrar, och det är viktigt att hitta naturliga sätt att stödja processen. En sådan metod är användningen av eteriska oljor, som är koncentrerade extrakt från växter som erbjuder många fördelar under graviditet och förlossning. I den här artikeln går vi igenom fördelarna med eteriska oljor under graviditet och förlossning och hur man använder dem på ett säkert sätt.

 • Bli av med PMS för gott


  Premenstruellt syndrom (PMS) är ett tillstånd som drabbar många kvinnor världen över. Det avser de fysiska och känslomässiga symtom som kvinnor upplever några dagar före sin menstruationscykel. Symtomen kan variera från milda till svåra och de kan avbryta dagliga aktiviteter.

  Samband mellan kost och PMS

 • 6 grundläggande principer för en hälsosam livsstil under din graviditet


  De 6 grundläggande principerna, initierade av Paul Chek, utgår ifrån att skapa balans mellan yin och yang. Yin-principerna består av kost, vätskebalans och sömn emedan yang-principerna består av andningsteknik, positivt tänkande och rörelse. De 6 grundläggande principerna för en hälsosam livsstil finns mer utförligt beskrivna i min tidigare blogserie: Inledning, Kost och Vätskebalans, Sömn, Positivt tänkande, Rörelse och Andningsteknik och Diskussion.

 • Postpartum Doula - Trygghet och stöd i hemmet efter förlossningen


  Jag är utbildad Postpartum Doula. I Kalifornien fick jag aldrig frågan vad jag gör när jag jobbar som Postpartum Doula, nu får jag den frågan i stort sett dagligen. Och jag förstår varför! Sverige har ett helt annat socialt system uppbyggt kring graviditet och förlossning jämfört med en del andra länder. MEN det betyder inte att svenska kvinnor inte har samma grundläggande behov som t ex kvinnor i USA. Vi är ju alla kvinnor!

 • Gravidyoga i Strängnäs


  Är du gravid och bor i Strängnäs eller nästgårds, då är du hjärtligt välkommen på gravidyoga som startar söndagen den 12/11! Jag erbjuder denna kurs i samarbete med Yogahuset i Strängnäs. Det kommer att bli stort fokus på andning, lättare stretching, anpassade positioner och avslappningsövningar.

 • Gravidyoga - Något för dig?


  Under min nuvarande graviditet har jag passat på att utbilda mig till gravidyogalärare uppe i San Francisco och har både hemma i min yogastudio (läs garage) och på olika yogastudios runt där jag bor testat på det mesta som har med gravidyoga att göra. Utbudet av gravidyoga var riktigt dåligt under mina tidigare graviditeter och jag fick då nöja mig med en bok som handlar om hur jag kan modifiera olika yogaposer för att de ska passa min gravida kropp bättre. Jag hade helt klart mycket hellre gått till en yogastudio och tränat tillsammans med andra gravida redan då. Jag vet att utbudet av gravidyoga de senaste åren har blivit bättre i Sverige också, vilket glädjer mig oerhört.

Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Life Reset Program

Coaching

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

Approach

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

About

About

FAQ

Articles

Client Portal

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalized support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Life Reset Program

Coaching

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

Approach

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

About

About

FAQ

Articles

Client Portal

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalised support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coachning | Funktionsmedicin | Mind Body

Tjänster

Life Reset Program

Coachning

Free Online Health Masterclass

Doula

Metodik

Funktionsmedicin

Mind Body

Positiv psykologi

Praktik

Äta

Andas

Sova

Träna

Tänka

Om mig

Om mig

FAQ

Artiklar

Klientportal

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.