Tänka / Yoga:

Yoga Sutras – Tänkvärda ord om att lära känna sig själv

När jag skriver ordet yoga är det säkert många av er som tänker på den fysiska träningsformen – Hatha yogan. Den är dock endast en liten del av yogan som dessutom är relativt ny jämfört med filosofin bakom. Hatha yogan designades primärt för att man genom rörelse enklare skulle kunna förstå och kontrollera sin kropp, sin själ och sitt medvetande – dvs sig själv.

Man skulle kunna se Hatha yogan dvs den fysiska yogan med alla asanas som toppen på isberget och den klassiska yogan som allt som inte syns på ytan (geovetaren inom mig ler åt den liknelsen).

Den klassiska yogan är en sammansmältning av flera filosofiska skolor, där såväl hinduism och buddhism haft stort inflytande. Den text som ofta omtalas som yogans grundtext är Yoga Sutras av Patanjali, skriven redan för ca 2400 år sedan. Yoga Sutras är en av de tidigaste beskrivningarna av yoga. Den är skriven på det klassiska språket sanskrit och i 195 korta meningar, som kallas aforismer, beskrivs yogan både som filosofi och praktik. Patanjalis Yoga Sutras har fått väldigt stor genomslagskraft i yogans värld. Den inleds med att slå fast vad yoga är. Översatt till svenska (från sanskrit via engelska) skulle det bli ungefär så här: "Yoga är stillandet av alla tankerörelser". Om man läser vidare förstår man att yoga handlar om att nå ett tillstånd, eller ett slags varande, där man har stillat medvetandet dvs där man finner ro. Vägen dit kan ses som livet för var och en av oss. Genom att studera Yoga Sutras kan man lära sig mer om sig själv, vem man egentligen är och hur man fungerar i olika situationer. Eftersom Yoga Sutras endast består av små korta meningar är de relativt kluriga att förstå. Studenter både från förr men också idag har tillbringat åratal med yogis världen över för att förstå innebörden av aforismerna.

Så varför väljer jag att skriva om Yoga Sutras? Dels för att de är väl genomtänkta, dels för att jag tycker att de är så användbara att ha med sig och därför vill jag förklara dem på ett så enkelt sätt som möjligt så att även du som läser detta får ta del av och förstår dem. Istället för att dela med mig av nyttiga recept delar jag med mig av nyttiga och tänkvärda ord...

Jag börjar med mina två favoriter som handlar om hur man ska försöka se på saker som händer som man kanske inte gillar ur ett annat perspektiv.

Om det känns svårt att ändra de negativa tankarna till det motsatta - tänk då t ex på en miljö som får dig att må bra eller ännu bättre förflytta dig till den miljön för att omvandla de negativa tankarna till mer positiva. Ta en promenad i skogen eller åk till havet, vad du än föredrar så är det bättre än att vara kvar i den miljön som skapat den negativa stämningen hos dig. Och är det omöjligt att lämna den negativa miljön tillfälligtvis – dagdröm dig då bort istället.

Om en konflikt uppstår i ditt liv och du känner för att bara strunta i allt och skrika rakt ut att du inte orkar mer. Ta då ett steg ut ur din egna lilla värld och skaffa dig perspektiv över situationen. Tänk att du placerar dig själv i motpartens skor och försök se vad han/hon/de ser. Tänk efter före du handlar. Vad skulle t ex hända om du ser det komiska i situationen och skrattar åt det istället för att skrika rakt ut? Vad skulle hända om du gör precis tvärtom vad du tänkte instinktivt från första början? Vad skulle hända om du ger personen/personerna som fått dig att bara vilja skrika rakt ut en kram istället?

Patanjali säger inte att du inte får reagera och visa känslor eller att du ska döma dig själv för att du reagerar på ett eller annat sätt i en given situation. Han påminner dig bara om att det är du som förmodligen lider mest av situationen. Att gå och vara arg eller bitter på någon/något under en längre tid dränerar din energi emedan personen/situationen du reagerat på förmodligen inte ens reflekterar över vad som hänt eller vet vad du känner. Det påverkar inte dem överhuvudtaget, det är du som har reagerat. Och vem är det som vi ska lära oss att förstå och kontrollera i första hand? Just precis, oss själva.

Det kanske känns som en hårfin skillnad att medvetet reagera i olika situationer istället för att reagera utan att tänka efter före. Men det gör skillnad. Testa själv!

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.

Fler artiklar från Life By Love

 • Några tänkvärda ord om kärlek!


  Det har hänt så mycket ute i världen senaste tiden, att jag blir orolig för mänsklighetens framtid på den här planeten. Jag tänker bland annat på IS, Ebola, Ukrainakrisen, valresultatet i Sverige med den ökande främlingsfientligheten, Ryska ubåtar och flygplan som försvinner, skolmord i Seattle och attack mot Premiärministern i Canada etc etc. Denna artikel skrevs i slutet på 2014, men är fortfarande högst aktuell!

 • Vad gör du med dina 24 timmar?


  Varje dygn har 24 timmar.

  Det vet vi alla. Det är ingen nyhet. För att vi ska må bra gäller det att prioritera mellan de grundbehov vi alla har och våra övriga intressen, så att dessa 24 timmar räcker till. Problemet som vi alla brottas med är dock att dessa 24 timmar aldrig verkar räcka till. Det är så mycket vi måste göra och det är så mycket vi vill göra. Och vad gör vi då?

 • 10 Enkla Sätt Att Uppleva Glädje – Varje Dag!


  Glädje kan beskrivas som en mängd upplevelser – små eller stora dagliga händelser, vilka tillsammans leder dig mot ett lyckligare liv! En del är så små att du kanske tycker de är betydelselösa, men det är egentligen de små händelserna i livet som ger den där glädjen som vi alla behöver och har rätt att få uppleva och känna – oavsett vem vi är eller var vi hör hemma!

 • Vardagsflow i Ekorrhjulet


  Jag skriver in ordet ”flow” i google translate, men finner ingen bra översättning. Flöde, flod, utflöde...Nja, för mig betyder ordet mer att hitta ett tempo, ett innehåll, en energinivå som ger mig en känsla av balans och välmående. Varje dag har jag som mål att vara ett med den känslan. Vissa dagar flyter allt bara på och det känns så förbaskat bra, dessa dagar behöver jag inte ens fundera på om jag borde göra något annorlunda, dessa dagar flyter jag bara med. Jag behöver inte leta, för känslan finns där hela tiden. Jag är i balans. Jag upplever vardagsflow i ekorrhjulet.

 • Hur bra klarar vi egentligen av att hantera dagens snabba kulturella utveckling?


  Den biologiska evolutionen pågår hela tiden om än i ett väldigt långsamt tempo. Vi människor, precis som allt annat levande, förändras med tiden genom naturligt urval vare sig vi vill eller inte.

  En annan typ av evolution som märks mer tydligt i dagens samhälle är den kulturella, hur vi lär oss nya saker och hur vi använder våra kroppar samt hur vi interagerar med varandra baserat på inlärd information. Detta är också en typ av utveckling som påverkar oss i högsta grad.

 • 6 grundläggande principer för en hälsosam livsstil - Positivt tänkande (4/6)


  Detta är del 4 av 6 i min blogserie om de 6 grundläggande principerna för en hälsosam livsstil – följande artiklar ingår också i serien: Inledning (1/6), Kost och Vätskebalans (2/6), Sömn (3/6), Rörelse och Andningsteknik (5/6) och Diskussion (6/6).

  Vi har alla en egen värdegrund som vi lever utefter, även om vi inte alltid är så bra på att tydligt beskriva den. Värdegrunden representerar de behov vi har, vilka måste uppfyllas för att vi ska kunna leva ett liv som ger oss mening – värdegrunden definierar hur vi vill leva våra liv. Det är bara när vår livsstil stämmer överens med vår värdegrund som vi kan vara verkligt lyckliga. Så ta dig tid och tillfälle att ifrågasätta om du lever ditt liv på ett sätt som gör dig lycklig.

Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Life Reset Program

Coaching

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

Approach

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

About

About

FAQ

Articles

Client Portal

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalized support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coaching | Functional Medicine | Mind Body

Services

Life Reset Program

Coaching

Free Online Health Masterclass

Doula

Methodology

Functional Medicine

Mind-Body Medicine

Positive Psychology

Approach

Eat

Breathe

Sleep

Move

Think

About

About

FAQ

Articles

Client Portal

Start your journey to wellness

Take control of your health. Schedule a complimentary call with Life by Love to see if we can help. We offer personalised support to help you transform your health and feel your best. Take the first step towards a healthy future now.
Coachning | Funktionsmedicin | Mind Body

Tjänster

Life Reset Program

Coachning

Free Online Health Masterclass

Doula

Metodik

Funktionsmedicin

Mind Body

Positiv psykologi

Praktik

Äta

Andas

Sova

Träna

Tänka

Om mig

Om mig

FAQ

Artiklar

Klientportal

Börja din resa mot välbefinnande

Ta kontroll över din hälsa. Boka ett kostnadsfritt samtal med Life by Love för att se om vi kan hjälpa dig. Vi erbjuder personligt stöd för att hjälpa dig att omvandla din hälsa och må bäst. Ta det första steget mot en hälsosam framtid nu.